W styczniowym "Psychosomatic Medicine" ukazała się praca oceniająca związek między poziomem wybranych antyoksydantów a optymizmem.
Badaniu poddano 982 pacjentów w wieku 25-74 lat (zarówno kobiety, jak i mężczyzn) biorących udział w badaniu Midlife in the United States (tzw. MIDUS Study, badanie przeprowadzone w latach 1994–2005, mające na celu określenie czynników mogących wpływać na zdrowie psychiczne i fizyczne dorosłych Amerykanów).
W grupie badanej oznaczono poziom dziewięciu różnych antyoksydantów, w tym ß-karotenu i witaminy E. ß-karoten charakterystyczny jest dla żółto-pomarańczowych warzyw i owoców oraz ciemnozielonych warzyw takich jak szpinak. Witaminę E znajdujemy przede wszystkim w olejach roślinnych, orzechach i kiełkach pszenicy.
Uczestnicy badania uzupełniali także Test Orientacji Życiowej, który służył ocenie optymizmu. Z analizy uzyskanych danych wynika, że optymiści mieli od 3 do 13% wyższe stężenie karotenoidów w surowicy krwi niż osoby mniej optymistyczne. Badacze nie zaobserwowali jednak takiej zależności w przypadku witaminy E.
Warto podkreślić, że pomiar stężenia antyoksydantów i poziomu optymizmu wykonywany był tylko raz, dlatego trudno jednoznacznie wnioskować czy to optymizm prowadzi do zwiększonego stężenia karotenoidów, czy osoby jedzące więcej owoców i warzyw z reguły widzą świat w jaśniejszych barwach.