Jaka jest optymalna dawka jodu dla osób dorosłych? Ile soli należy spożywać, żeby taką optymalną dawkę organizmowi zapewnić? Czy istnieje ryzyko, że zalecenia ograniczające spożycie soli w celu redukcji nadciśnienia tętniczego mogą prowadzić do niedoboru jodu?
Prof. John Lazarus: Optymalna, rekomendowana dawka jodu wynosi 150 µg na dzień dla przeciętnego dorosłego człowieka. Można to monitorować, oznaczając wydalanie jodu w moczu. Aby taką dawkę organizmowi zapewnić, należy spożywać sól jodowaną. To preferowany sposób suplementacji jodu u osoby niebędącej w ciąży. Pozostaje jednak pytanie, ile soli potrzebujemy. To trochę jakby zapytać, jak długi jest kawałek sznurka. Wiadomo jednak, że spożycie soli w wielu krajach Europy jest zbyt duże. Niekiedy sięga 8, 9, a nawet 10 g soli dziennie, podczas gdy zgodnie z zaleceniami specjalistów chorób sercowo-naczyniowych jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 g.
Dotychczas dawka jodu dodawana do soli wynosiła około 35 mg na kilogram. Jeżeli jest za mała, można ją zwiększyć. Innymi słowy, jeżeli ta proporcja jest zachowana i spożywamy 8 lub 9 g soli na dzień, stężenie jodu jest prawdopodobnie prawidłowe. Jeśli zgodnie z zaleceniami zredukujemy spożycie soli do 5 g na dzień, to możemy po prostu odpowiednio zwiększyć stężenie jodu w soli.
Oczywiście pojawiały się pytania: czy to wpłynie na charakter soli? czy wpłynie na smak? I tak dalej. Odpowiadając krótko – nie, nie wpłynie to na charakter i smak soli. Myślę, że to bardzo ważne. Powiem też, że Światowa Organizacja Zdrowia wydała specjalne oświadczenie po dużym spotkaniu w Australii, które odbyło 3 lub 4 lata temu, aby podkreślić, że nie ma podstaw do napięć pomiędzy kolegami zajmującymi się chorobami sercowo-naczyniowymi a nami, endokrynologami, we wprowadzaniu jodowania soli w kontekście zaleceń dotyczących zmniejszonego spożycia soli.