Pytanie nadesłane do redakcji
Od kilku dni zauważyłam, że mój mocz ma "dziwną" drożdżową woń. Czy to normalne?
Odpowiedziała
dr hab. med. Teresa Nieszporek
Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
W warunkach fizjologicznych mocz ma zapach lekko kwaśny. Zapach moczu może zmieniać się w przebiegu niektórych chorób oraz pod wpływem diety i czynników hormonalnych. U chorych na niewyrównaną cukrzycę, gdy w moczu znajduje się duża ilość glukozy, mocz charakteryzuje się tzw. owocowym zapachem, natomiast w przypadku cukrzycowej kwasicy ketonowej można wyczuć w moczu woń acetonu. W zakażeniach bakteryjnych dróg moczowych stwierdza się często intensywny zapach amoniaku pochodzący z rozkładu mocznika przez ureazy bakteryjne. U wielu osób zapach moczu zmienia się po spożyciu niektórych produktów pokarmowych, np. szparagów i przypraw, np. czosnku. Niektóre leki również wpływają na zapach moczu - np. wit. B. Zapach moczu jest bardziej intensywny, gdy mocz jest zagęszczony, np. w przypadku odwodnienia.
Bardzo rzadko nietypowy zapach moczu spowodowany jest zaburzeniami metabolicznymi, np. rybi odór moczu po spożyciu mięsa ryby (zespół odoru rybiego) spowodowany jest niedoborem enzymu (FMO3), który uczestniczy w przemianie znajdującego się w rybach związku - trimetyloaminy. Mocz o zapachu syropu klonowego występuje we wrodzonych zaburzeniach metabolizmu aminokwasów. Zaburzenie to ujawnia się zaraz po urodzeniu.
Zapach moczu przypominający drożdże może sugerować zakażenie grzybicze dróg moczowych. Warto wykonać badanie moczu i wynik skonsultować z lekarzem.