×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Co oznacza duże stężenie IgE całkowitego?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam ogromną prośbę o pomoc w interpretacji testów mojego dziecka. Synek skończył w styczniu 4 lata. W 12. mż. stwierdzono (na podstawie badań krwi) alergię na białko jaja kurzego, soję oraz białko mleka krowiego. Dzisiaj odebrałam wyniki testów, które robiliśmy w sobotę. Jak na razie tylko część, ponieważ wyniki dotyczące ryb (w zasadzie tego się najbardziej obawiałam, więc mam jeszcze kilka dni stresu) prawdopodobnie będą dopiero w poniedziałek. Dotychczasowe wyniki wskazują, że mleko i soja nie stanowią już problemu, białko jaja kurzego w zasadzie też nie IgE = 0,92 kU/L, czyli jest to 2 stopień. Jestem natomiast zaniepokojona testem na orzeszki ziemne IgE+ 23,5 kU/L. Niestety nie wiem jak zinterpretować ogólne IgE = 419,0 Hf IU/ML (0,0-99,9). Jeśli ktoś mógłby mi pomoc w interpretacji tego całkowitego IgE, to byłabym wdzięczna. Dodam może, że nie mieszkam w Polsce i do alergologa na ubezpieczenie niełatwo się dostać, a ceny specjalistów są kosmiczne, więc dobrze wiedzieć czy są podstawy do dużego niepokoju (oczywiście, jeśli będzie potrzeba to odwiedzimy specjalistę).

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie

Celem oznaczeń swoistych przeciwciał IgE w diagnostyce chorób alergicznych przewodu pokarmowego jest potwierdzenie lub wykluczenie mechanizmu IgE-zależnego choroby.

Występowanie swoistych przeciwciał IgE w odpowiednio wysokich mianach (zwykle powyżej 3 klasy), powinno skłonić do przeprowadzenia próby eliminacji (na okres ok. 14 dni), a następnie prowokacji "podejrzanym pokarmem". Ze względu na możliwość wystąpienia ciężkich reakcji ogólnoustrojowych test prowokacji zazwyczaj wykonuje się w warunkach szpitalnych. Dopiero potwierdzenie związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy wynikami przeprowadzonych badań a objawami klinicznymi występującymi u pacjenta pozwala na rozpoznanie alergii pokarmowej, co powinno skutkować zastosowaniem diety eliminacyjnej.

Próbę prowokacji pokarmem wykonuje się zazwyczaj po 6-miesięcznym okresie diety eliminacyjnej. W większości przypadków alergii pokarmowej, po różnie długim okresie diety eliminacyjnej, dochodzi do wytworzenia tolerancji immunologicznej. W pytaniu nie napisała Pani jakie objawy występowały u Pani synka? Nie można zalecać diety tylko na podstawie wyników badań!

Oznaczenie stężenia Ige całkowitego ma obecnie niewielkie znaczenie w diagnostyce chorób alergicznych. W alergologii badanie to wykonuje się głównie w celu monitorowania leczenia alergicznej aspergilozy oskrzelowo-płucnej oraz u pacjentów chorujących na ciężką astmę, leczonych preparatem Omalizumab.

Duże stężenie IgE całkowitego występuje w chorobach pasożytniczych, wrodzonych niedoborach immunologicznych (zespół Wiskotta i Aldricha, zespół hiperimmunonoglobulinemii E, zespół Hioba, zespół Ommena, zespół DiGeorge'a), przy dużych oparzeniach, w chorobie Hogdkina, w szpiczaku IgE, w śródmiąższowym zapaleniu nerek, w zespole nerczycowym, w pęcherzycy, w marskości alkoholowej wątroby, jako reakcja polekowa, a także u chorych na AIDS.

Duże stężenie całkowitego IgE przy braku objawów choroby alergicznej powinno przede wszystkim skłaniać do wykluczenia zakażenia pasożytniczego.

Piśmiennictwo:

Bartuzi Z.: Alergia na pokarmy. Mediton Oficyna Wydawnicza, 2006, 177-192.
Bernstein I.L. i wsp.: Allergy diagnostic testing an updated practice parameter. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2008; 100(Suppl.3): 1-148.
Fal A.M. (red.): Alergia, choroby alergiczne, astma. Medycyna Praktyczna, Kraków 2010: 237-238.
Grevers G., Röcken M.: Ilustrowany podręcznik chorób alergicznych. Elsevier. Urban&Partner, 2008: 88-89.
Małolepszy J. (red.): Choroby alergiczne i astma. Volumed. Warszawa 1996: 483-487.
Małolepszy J., Kuna P., Kowalski M. l., Chmielewska-Szewczyk D.: Stężenie IgE całkowitego oraz IgE alergenowoswoistych. Standardy w alergologii. Medycyna Praktyczna, 2010; wyd. 2: 41-45.
Zawadzka-Krajewska A.: Rola diety eliminacyjnej w alergii pokarmowej. Terapia. Pulmonologia/Alergologia 2008; 9: 30-34.

22.03.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Łojotokowe zapalenie skóry u dzieci (wyprysk łojotokowy)
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Choroba Kawasakiego u dzieci
  • Alergia na jad owadów
  • Moczenie u dzieci
  • Małe dziecko u dentysty
  • Wady zgryzu - informacje ogólne
  • Pokrzywka u dzieci
  • Dopełniacz
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta