Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak rozszerzać dietę niemowlęciu z atopowym zapaleniem skóry?

Pytanie nadesłane do redakcji

Które warzywa i owoce wprowadzać niemowlęciu z atopowym zapaleniem skóry?

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

Jedynie w 34% atopowego zapalenia skóry za wywoływanie zmian chorobowych odpowiedzialne są alergeny pokarmowe, dlatego też nie ma jednoznacznych wytycznych dotyczących stosowania diety eliminacyjnej.

Do najsilniejszych alergenów pokarmowych należą alergeny białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz mąki pszennej. Inne pokarmy uczulają niemowlęta znacznie rzadziej. Do najczęściej uczulających produktów pochodzenia roślinnego należą: soja, seler, owoce cytrusowe, pomidory, truskawki, poziomki, maliny, rumianek.

Rozszerzanie diety powinno być bardzo rozważne. Najczęściej zaleca się podawanie nowych produktów w odstępach kilkudniowych, ułatwia to obserwację stanu zdrowia dziecka. W przypadku nasilenia zmian skórnych lub wystąpienia innych objawów (np. zmiany konsystencji stolca, kaszlu, świszczącego oddechu) powinno się wycofać z diety „podejrzany produkt”.

Po okresie 10-14-dniowej eliminacji przeprowadza się próbę prowokacji. Dwukrotne wystąpienie zmian skórnych lub innych objawów klinicznych w okresie spożywania przez dziecko danego produktu i ich ustępowanie w czasie diety eliminacyjnej z dużym prawdopodobieństwem wskazuje na alergię.

Zazwyczaj zaleca się wówczas przedłużenie diety eliminacyjnej na 3-6 miesięcy, czasami na rok. W przypadku większości dzieci eliminacja uczulającego pokarmu prowadzi do wytworzenia tolerancji immunologicznej.

Rozważnie zastosowana, zbilansowana dieta eliminacyjna nie powinna prowadzić do niedoborów pokarmowych.

Do najważniejszych metod profilaktycznych należy karmienie naturalne co najmniej przez 4-6 miesięcy. W nielicznych pracach naukowych wykazano ochronny wpływ podawania niemowlęciu probiotyku - Lactobacillus rhamnosus GG. W innych badaniach nie wykazano korzyści zdrowotnych z tego typu profilaktyki.

Występowaniu zaostrzeń zmian skórnych zapobiega częste nawilżanie skóry emolientami, stosowanie delikatnych proszków do prania, nieprzegrzewanie dziecka, unikanie narażenia na bierne palenie.

Piśmiennictwo:

Gliński W., Kruszewski J. (red.): Atopowe zapalenie skóry u dzieci i dorosłych. Stanowisko Panelu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Medycyna Praktyczna 2012.
Kurzawa R., Dworak-Szumlińska B., Milanowski J.: Zasady praktycznego postępowania leczniczego w atopowym zapaleniu skóry (AZS) u dzieci. Acta Pneumonologica et Allergologica Pediatria. 2007; 10: 3-4, 8-11.
Nowicki R.: Co nowego w leczeniu atopowego zapalenia skóry? Postępy dermatologii i alergologii. 2009; XXVI, 5: 344-346.
Kowalewski C.: Znaczenie bariery naskórkowej w chorobach alergicznych. Postępy dermatologii i alergologii. 2009; XXVI, 5: 342-343.

12.03.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?