Szpinak warzywny to roślina z rodziny Chenopodiaceae (komosowate). Do tej samej rodziny należą także burak zwyczajny korzeniowy i burak zwyczajny liściowy (boćwina).
Szpinak zawiera stosunkowo dużo histaminy (przeciętnie w stężeniu 37,5 mg/dl) i dlatego niekiedy (choć bardzo rzadko) może wywoływać wykwity skórne bez udziału mechanizmów immunologicznych, a objawy bardzo przypominają zmiany uczuleniowe.
Alergia pokarmowa na szpinak nie jest częsta, a alergia wziewna zdarza się bardzo rzadko. Opisano także nieliczne przypadki alergii kontaktowej, obserwowanej głównie u kucharzy i pracowników gastronomii, choć niekiedy także u gospodyń domowych. Metodą immunoblotu wykazano w wyciągu szpinaku wiele alergenów o masie cząsteczkowej 14–55 kDa. IgE rozpoznające 3 z tych alergenów rozpoznają także niektóre alergeny buraka.
Wielu chorych nadwrażliwych na szpinak jest także uczulonych na lateks, mniejsza grupa – na białka pyłku roślin, ale u niektórych osób nie udało się wykryć ani odczynów krzyżowych z lateksem, ani z pyłkiem drzew, chwastów czy traw (te ostatnie przypadki są bardzo rzadkie). Podobnie rzadkie są przypadki, w których stwierdzono odczyny krzyżowe między szpinakiem a pleśniami.
Diagnostyka alergii na szpinak nie jest opracowana, ale rzadko bywa niezbędna. Stosunkowo najczęściej wykonuje się wówczas doustną próbę prowokacyjną. Tak jak w przypadku innych prób prowokacyjnych powinni ją wykonywać specjaliści, pamiętając o podawaniu początkowo bardzo małych dawek alergenu.