×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak zbadać, czy występuje alergia na jabłka, marchew i seler?

Jak zbadać, czy występuje alergia na jabłka, marchew i seler?

Pytanie nadesłane do redakcji

Jak zbadać, czy występuje alergia na jabłka, marchew i seler?

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie

Alergia to zespół objawów klinicznych związanych z uczuleniem na dany alergen.

Jeśli po zjedzeniu jabłka, marchwi, selera czy innych warzyw lub owoców, nie występują objawy ze strony:

  • dróg oddechowych: kichanie, swędzenie nosa czy jamy ustnej, chrypka, obrzęk warg, kaszel, świszczący oddech, dyskomfort oddechowy
  • przewodu pokarmowego: kurczowe bóle brzucha, biegunka, stolce z domieszką śluzu lub krwi
  • skóry: zaczerwienienie, świąd skóry, bąble pokrzywkowe
  • układu krążenia: spadek ciśnienia, zaburzenia rytmu
  • oczu: świąd, zaczerwienienie, łzawienie

to alergię na wymienione w pytaniu pokarmy można wykluczyć. W takiej sytuacji nie ma uzasadnienia wykonywania jakichkolwiek badań.

Przy podejrzeniu alergii należy wykonać testy punktowe z domniemanym alergenem (testy fabryczne - prick testy), testy natywne - prick by prick ze świeżym owocem, warzywem test potarcia (potarcie skóry wewnętrznej powierzchni przedramienia).

Złotym standardem diagnostycznym stosowanym przy podejrzeniu alergii pokarmowej są testy prowokacji (test wargowy, donosowy, test doustny z podwójnie ślepą próbą).

W wybranych przypadkach wykonuje się testy in vitro (poza organizmem) polegające na oznaczaniu przeciwciał IgE swoistych dla badanego alergenu.

Objawy kliniczne występujące po zjedzeniu jabłka mogą być związane z alergią krzyżową na alergeny brzozy.

U pacjentów uczulonych na alergeny bylicy mogą wystąpić objawy kliniczne po zjedzeniu marchwi czy selera (podobieństwo alergenów pyłków i roślin).

Obróbka termiczna warzyw i owoców (mrożenie, gotowanie, pieczenie) zmniejsza ich alergenność (dezaktywuje tzw. alergeny termolabilne) z tego powodu część osób uczulonych dobrze toleruje warzywa i owoce "przetworzone".

Piśmiennictwo:

Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011; 2/48: 31-37.
Kurek M., i wsp.: Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej. Przegląd alergologiczny. 2005; 3: 44-50.
Panaszek B., Szmagierewski W.: Podstawy patomechanizmu alergii krzyżowej. W grupie alergenów pochodzenia roślinnego. Alergia. 2010; 3/45: 39-46.
Kruszewski J., Kowalski M.L. (red): Standardy w alergologii. Część I, wydanie II. Stanowisko Panelów Eksperckich Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Medycyna Praktyczna. 2010.

18.12.2012
Zobacz także
  • Uczulenie na marchew
  • Uczulenie na jabłko
  • Uczulenie na seler
  • Alergia pokarmowa
Wybrane treści dla Ciebie
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Alergia pokarmowa
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
  • Alergia pokarmowa u dzieci
Inne pytania
  • Pokrzywka cholinergiczna
  • Czy istnieje alergia na alkohol?
  • Alergia kontaktowa u kobiet
  • Nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne
  • Alergia na Aspergillus fumigatus
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta