Pytanie nadesłane do redakcji
Jak zbadać, czy występuje alergia na jabłka, marchew i seler?
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
Alergia to zespół objawów klinicznych związanych z uczuleniem na dany alergen.
Jeśli po zjedzeniu jabłka, marchwi, selera czy innych warzyw lub owoców, nie występują objawy ze strony:
- dróg oddechowych: kichanie, swędzenie nosa czy jamy ustnej, chrypka, obrzęk warg, kaszel, świszczący oddech, dyskomfort oddechowy
- przewodu pokarmowego: kurczowe bóle brzucha, biegunka, stolce z domieszką śluzu lub krwi
- skóry: zaczerwienienie, świąd skóry, bąble pokrzywkowe
- układu krążenia: spadek ciśnienia, zaburzenia rytmu
- oczu: świąd, zaczerwienienie, łzawienie
to alergię na wymienione w pytaniu pokarmy można wykluczyć. W takiej sytuacji nie ma uzasadnienia wykonywania jakichkolwiek badań.
Przy podejrzeniu alergii należy wykonać testy punktowe z domniemanym alergenem (testy fabryczne - prick testy), testy natywne - prick by prick ze świeżym owocem, warzywem test potarcia (potarcie skóry wewnętrznej powierzchni przedramienia).
Złotym standardem diagnostycznym stosowanym przy podejrzeniu alergii pokarmowej są testy prowokacji (test wargowy, donosowy, test doustny z podwójnie ślepą próbą).
W wybranych przypadkach wykonuje się testy in vitro (poza organizmem) polegające na oznaczaniu przeciwciał IgE swoistych dla badanego alergenu.
Objawy kliniczne występujące po zjedzeniu jabłka mogą być związane z alergią krzyżową na alergeny brzozy.
U pacjentów uczulonych na alergeny bylicy mogą wystąpić objawy kliniczne po zjedzeniu marchwi czy selera (podobieństwo alergenów pyłków i roślin).
Obróbka termiczna warzyw i owoców (mrożenie, gotowanie, pieczenie) zmniejsza ich alergenność (dezaktywuje tzw. alergeny termolabilne) z tego powodu część osób uczulonych dobrze toleruje warzywa i owoce "przetworzone".
Piśmiennictwo:
Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011; 2/48: 31-37.Kurek M., i wsp.: Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej. Przegląd alergologiczny. 2005; 3: 44-50.
Panaszek B., Szmagierewski W.: Podstawy patomechanizmu alergii krzyżowej. W grupie alergenów pochodzenia roślinnego. Alergia. 2010; 3/45: 39-46.
Kruszewski J., Kowalski M.L. (red): Standardy w alergologii. Część I, wydanie II. Stanowisko Panelów Eksperckich Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Medycyna Praktyczna. 2010.