Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Białko z soi może obniżać poziom LDL

Spożywanie białka pochodzącego z soi może przyczyniać się do spadku poziomu lipoprotein niskiej gęstości (LDL) we krwi – wskazuje analiza kanadyjskich naukowców, którą publikuje pismo „Journal of Nutrition”.


Fot. pixabay.com

Naukowcy z St. Michael's Hospital w Toronto doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 43 badań, które zajęły się oceną zdrowotnych własności białek soi. Wśród nich aż 41 prac dotyczyło wpływu białek soi na poziom lipoprotein niskiej gęstości (LDL).

Naukowcy wyliczyli, że spożywanie białka pochodzącego z soi (w ilości 25 gramów dziennie przez sześć tygodni) przyczyniało się do obniżenia poziomu LDL o 3-4 proc. Zdaniem głównego autora pracy dr Davida Jenkinsa jest to znaczący spadek. „Jeśli weźmiemy pod uwagę, że posiłki zawierające białko sojowe mogą zastępować w diecie pokarmy bogate w tłuszcze nasycone oraz mięso bogate w cholesterol, to redukcja poziomu cholesterolu może być jeszcze większa” – skomentował dr Jenkins.

W jego opinii dostępne dane naukowe i wyniki analizy jego zespołu wskazują, że białko z soi może wpływać korzystanie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Autorzy pracy liczą, że amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uwzględni te wyniki podczas aktualnie dokonywanej oceny wpływu białka sojowego na zdrowie serca. Ostatnio FDA stwierdziła, że dowody naukowe na ten temat są niedostateczne.

08.05.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?