×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Hipercholesterolemia rodzinna

  • Hipercholesterolemia rodzinna

    Hipercholesterolemia rodzinna

    Hipercholesterolemia rodzinna to uwarunkowana genetycznie choroba, która powoduje zwiększone stężenie cholesterolu oraz związane z tym powikłania (choroby układu sercowo-naczyniowego, nawet w bardzo młodym wieku). Leczenie jest takie, jak w przypadku innych rodzajów hipercholesterolemii, polega na modyfikacji stylu życia oraz przyjmowaniu leków.

  • Dobry cholesterol i zły cholesterol

    Dobry cholesterol i zły cholesterol

    Cholesterol jest niezbędnym do funkcjonowania organizmu związkiem chemicznym – między innymi buduje błony komórkowe, jest prekursorem niektórych hormonów, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zbyt duże stężenie niektórych frakcji cholesterolu („zły cholesterol”) może jednak przyczyniać się do wystąpienia miażdżycy i jej powikłań. Badaniem, które ocenia stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji jest lipidogram.

  • Lipidogram

    Lipidogram

    Lipidogram to badanie lipidów we krwi, podczas którego oznacza się stężenie całkowitego cholesterolu, cholesterolu HDL i LDL oraz triglicerydów. Istnieje wiele wskazań do wykonania lipidogramu, są to m. in. choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek.

  • Profilaktyka miażdżycy

    Profilaktyka miażdżycy

    Jakie podstawowe zasady obowiązują nas w zapobieganiu miażdżycy? Co robić, by uniknąć choroby? Opowiada profesor Andrzej Gackowski.

  • Miażdżyca

    Miażdżyca

    Jeśli palisz, rezygnujesz z aktywności fizycznej a Twoi krewni przebyli zawał serca - jesteś narażony na rozwój miażdżycy. Dowiedz się, dlaczego.

  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy

    Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy

    Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.

  • Dieta w hipercholesterolemii

    Dieta w hipercholesterolemii

    W diecie w hipercholesterolemii szczególną uwagę warto zwrócić na ilość, a przede wszystkim jakość spożywanych tłuszczów.

  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?

    W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?

    Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy, szczególnie u młodej, szczupłej osoby wymaga diagnostyki.

  • Cholesterol LDL – normy

    Cholesterol LDL – normy

    Cholesterol LDL to frakcja cholesterolu, którego zbyt duże stężenie jest niekorzystne dla zdrowia, ponieważ przyczynia się do rozwoju miażdżycy. U osób zdrowych norma stężenia cholesterolu we krwi wynosi <3,0 mmol/l (115 mg/dl). Zbyt duże stężenie cholesterolu LDL to hipercholesterolemia.

  • Cholesterol HDL – normy

    Cholesterol HDL – normy

    Cholesterol HDL to frakcja cholesterolu, inaczej są to lipoproteiny o dużej gęstości (ang. high density lipoprotein – HDL). Cholesterol HDL ma działanie ochronne, co oznacza, że duże stężenie cholesterolu HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy i związanych z nią chorób.

  • Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię

    Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię

    Celem leczenia hipercholesterolemii jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi do pożądanej u danego pacjenta wartości. Zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Jeśli to niewystarczające, lekarz zleci także leki, zwykle statyny. Leczenie hipercholesterolemii jest procesem przewlekłym.

  • Hipercholesterolemia rodzinna – perspektywa globalna

    Hipercholesterolemia rodzinna – perspektywa globalna

    W „The Lancet” ukazała się publikacja z istotnym wkładem polskich badaczy. Wywiadu na jej temat udzielił portalowi MP.PL współautor publikacji dr Krzysztof Chlebus, internista, adiunkt I Katedry i Kliniki Kardiologii przy Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

  • Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi?

    Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi?

    Dla osób ze zwiększonym stężeniem triglicerydów istotne jest spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, obfitujących w błonnik pokarmowy. Do produktów takich zalicza się m.in. pieczywo pełnoziarniste, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak) oraz makarony razowe i ryż brązowy. Jest to szczególnie istotne dla chorych na cukrzycę typu 2 i z zespołem metabolicznym.

  • Jeść jajka, czy nie jeść...

    Jeść jajka, czy nie jeść...

    Stanowiska towarzystw naukowych nie pomagają w odpowiedzi na to pytanie, a co mówi EBM?

  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie

    Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie

    Cholesterol to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak spożywanie w nadmiernych ilościach pokarmów z dużą zawartością cholesterolu i jednoczesnym zwiększonym spożyciu nasyconych kwasów tłuszczowych, może przyczyniać się do powstania hipercholesterolemii

  • Cholesterol i&nbsp;triglicerydy – panel lipidowy

    Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowy

    Cholesterol jest lipidem niezbędnym do wytwarzania hormonów płciowych, nadnerczowych, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych, pełni więc bardzo ważną funkcję biologiczną. Nadmiar cholesterolu jest szkodliwy – zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (zawału serca, udaru mózgu) i prowadzi do rozwoju miażdżycy.

  • Interwencje żywieniowe mające na celu redukcję stężenia cholesterolu w&nbsp;organizmie

    Interwencje żywieniowe mające na celu redukcję stężenia cholesterolu w organizmie

    W związku z redukcją ilości spożywanego tłuszczu sposób przygotowania potraw jest równie istotny.

  • Dobre i&nbsp;złe tłuszcze w&nbsp;diecie

    Dobre i złe tłuszcze w diecie

    Autorka przedstawia aktualny stan wiedzy i zalecenia dotyczące spożywania różnego rodzaju tłuszczów.

  • Które produkty zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu?

    Które produkty zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu?

    Słyszałam, że jabłka i zielona herbata zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Czy są jakieś inne produkty o podobnym działaniu?

  • Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?

    Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?

    Bardzo dużo osób dorosłych ma podwyższone stężenie cholesterolu - w Polsce ponad 60%. Nie oznacza to jednak że każda z nich wymaga leczenia farmakologicznego.

  • Czy duże stężenie cholesterolu HDL chroni przed miażdżycą?

    Czy duże stężenie cholesterolu HDL chroni przed miażdżycą?

    Duże stężenie HDL cholesterolu zmniejsza ryzyko miażdżycy (choć go zupełnie nie niweluje), może jednak się zdarzyć, że niezależnie od stężenia lipidów dodatkowe czynniki ryzyka wymuszają włączenie profilaktycznej farmakoterapii.

  • Przykładowy jadłospis w&nbsp;profilaktyce chorób układu krążenia

    Przykładowy jadłospis w profilaktyce chorób układu krążenia

    Zaplanuj posiłki na cały dzień.

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta