Od lat 70-tych wiemy, że dieta śródziemnomorska, której podstawą są produkty roślinne, ryby oraz oliwa z oliwek, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Jedno z najnowszych badań wskazuje również, że jej przestrzeganie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi.
Fot. flickr.com via photopin (license)
Analizę przeprowadzono w ramach dużego badania PREDIMED, które ocenia wpływ diety śródziemnomorskiej w prewencji chorób sercowo–naczyniowych (zob.: Dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek lub mieszanki orzechów może obniżyć ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych). Ponad 4200 kobiet w wieku od 60 do 80 lat zostało losowo przyporządkowanych do jednej z trzech grup. Pierwsza z nich stosowała dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy z oliwek (4 łyżki dziennie oliwy z oliwek jako dodatek do sałatek, do smażenia i gotowania). Druga - dietę śródziemnomorską z dodatkiem orzechów (ok. 30 g dziennie, z czego 15 g stanowiły orzechy włoskie oraz po 7,5 g odpowiednio migdały i orzechy laskowe). Trzecia grupa natomiast została poddana diecie ubogotłuszczowej.
W badaniu zaobserwowano korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek na częstość występowania raka piersi. Podczas 5-letniej obserwacji osoby przyporządkowane do diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek miały o 68% mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór piersi w porównaniu do kobiet w grupie kontrolnej. Przypuszcza się, że substancje zawarte w oliwie z oliwek mogą hamować wzrost komórek nowotworowych oraz zabijać komórki zmienione nowotworowo. Dieta śródziemnomorska z dodatkiem orzechów także zmniejszała to ryzyko, ale nie były to różnice znamienne statystycznie.
Connie Diekman, z Washington University w Saint Louis i autorka książki „The everything Mediterranean Diet Book”, komentując wyniki badania słusznie zwróciła uwagę, że rzeczywista liczba nowotworów piersi w tym badaniu była niewielka, a tym samym trudno jest jednoznaczne stwierdzić, czy to dieta była czynnikiem, który wpłynął na tak dobre wyniki. Natomiast fakt, że dieta z oliwą z oliwek skutkowała mniejszą ilością przypadków raka piersi jest niewątpliwie warty oceny i dalszych badań.
Należy podkreślić, że wartość diety śródziemnomorskiej jako modelu żywienia wciąż wzrasta i znajduje potwierdzenie w coraz to nowszych badaniach naukowych.