×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Osoby pijące kawę żyją dłużej

Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego – wynika z obszernego, międzynarodowego badania.


Fot. Pixabay.com

Naukowcy z International Agency for Research on Cancer (IARC) i Imperial College London przeanalizowali dane na temat pół miliona ludzi powyżej 35. roku życia z 10 europejskich krajów, aby sprawdzić zależność między piciem kawy a umieralnością.

Jak podają badacze, szacuje się, że codziennie na świecie wypijanych jest 2,25 miliarda filiżanek kawy. Zawiera ona - obok kofeiny - inne składniki, w tym przeciwutleniacze. Zawartość tych substancji zależy jednocześnie m.in. od sposobu przyrządzenia, a te są często inne w różnych krajach.

Badacze zwracają uwagę na sprzeczne wyniki wcześniejszych badań sprawdzających relacje między piciem kawy a zdrowiem. Nowe badanie, opisane w „Annals of Internal Medicine”, to według jego autorów najobszerniejszy projekt tego typu uwzględniający populację Europy, gdzie konsumpcja i sposoby przyrządzania kawy mocno różnią się zależnie od regionu. Okazało się np., że mieszkańcy Danii piją prawie 10 razy więcej kawy niż Włosi. Badani kawosze ogólnie byli przy tym młodsi, częściej palili tytoń, częściej pili alkohol, jedli więcej mięsa, a mniej warzyw i owoców.

Obserwacje uczestników, które dostarczyły danych do badania trwały 16 lat. Analiza statystyczna, uwzględniająca dodatkowe czynniki takie jak: dieta, palenie czy styl życia, pokazała, że osoby, które piły najwięcej kawy, były najmniej zagrożone zgonem z dowolnej przyczyny. Szczególnie dotyczyło to chorób układu krążenia i układu pokarmowego. Badanie wskazało przy tym, że kawa bezkofeinowa miała podobne działanie jak tradycyjna, choć naukowcy przyznają, że wyróżnienie osób, które piły tylko ją mogło nie być do końca dokładne.

Badacze uzyskali też dokładniejsze wyniki dotyczące zdrowia ochotników – u 14 tys. z nich przeanalizowano parametry metaboliczne. Okazało się, że miłośnicy kawy mieli zdrowsze wątroby, lepszą kontrolę poziomu glukozy i sprawniejszy układ odpornościowy.

Badanie nie pokazało jednak z całą pewnością, czy to kawa jest przyczyną lepszego zdrowia, czy może istnieje jakaś inna zależność.

– Ze względu na ograniczenie badania obserwacyjnego, nie jesteśmy na etapie, na którym moglibyśmy polecić komuś picie większej lub mniejszej ilości kawy – mówi dr Marc Gunter z IARC. – Mimo to, nasze wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy (do ok. 3 filiżanek dziennie) nie szkodzi zdrowiu, a dodanie kawy do diety może przynieść zdrowotne korzyści.

12.07.2017
Zobacz także
  • Kawa może zmniejszać ryzyko demencji u kobiet
  • Co wiemy o kawie?
  • Picie kawy zmniejsza ryzyko marskości wątroby
  • Picie kawy nie grozi migotaniem przedsionków
  • Picie kawy a ryzyko zgonu
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta