Badania wskazują, że codzienne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju marskości wątroby. Dwie dodatkowe kawy dziennie mogą nawet o połowę zmniejszać ryzyko zgonu z powodu tej choroby. Przegląd systematyczny oraz metaanalizę opublikowano w czasopiśmie "Alimentary Pharmacology & Therapeutics". Naukowcy z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrali i przeanalizowali dane z dziewięciu długoterminowych badań, którymi objęto prawie pół miliona mężczyzn i kobiet z sześciu krajów.
Fot. foodiesfeed.com
Dane wskazują na występowanie wyraźnej zależności między spożyciem kawy a ryzykiem rozwoju marskości wątroby – stwierdzono mianowicie, że wraz ze wzrostem spożycia kawy zmniejsza się ryzyko rozwoju tej choroby. U osób pijących dwie dodatkowe kawy dziennie obserwuje się mniejsze aż o 44% ryzyko rozwoju marskości wątroby. Dodatkowo prawie o połowę zmniejsza się związane z tą chorobą ryzyko zgonu. Marskość wątroby może prowadzić do zgonu, gdyż zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności wątroby oraz raka wątroby. Marskość rozwija się wskutek długotrwałego działania czynnika chorobotwórczego; może nim być m.in. alkohol, wirusy oraz leki hepatotoksyczne. W wątrobie pojawia się wtedy zbędna bliznowata tkanka łączna.
Podsumowując wyniki, autorzy wyjaśniają, że kawa, poza kofeiną, zawiera inne biologicznie czynne składniki, takie jak kwas chlorogenowy, kafestol i kahweol. Przypuszcza się, że to właśnie te składniki mogą chronić przed rozwojem marskości wątroby.
Na podstawie badania potwierdzono duży wpływ spożycia kawy na zmniejszenie ryzyka marskości wątroby. Podkreśla się nawet, że jest on większy od wpływu wielu leków, stosowanych w celu zapobiegania niektórym chorobom. Autorzy przytaczają na przykład terapię statynami, która zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 25%. Ponadto – w przeciwieństwie do wielu leków – kawa jest dobrze tolerowana i ma doskonały profil bezpieczeństwa.
W podsumowaniu autor badania, dr O.J. Kennedy z Wydziału Medycyny Southampton, stwierdza, że przed sformułowaniem konkretnych zaleceń dla pacjentów konieczne są dalsze, solidne badania kliniczne w celu zaobserwowania pełnych korzyści z picia kawy oraz ewentualnego ryzyka, jakie się z nim wiąże.
Obejrzyj film na temat wpływu spożycia kawy na funkcje wątroby