×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

tłuste kanapki frytki
Fot. pixabay.com

Autorzy raportu, czyli ponad 130 naukowców z prawie 40 krajów, wyliczyli, że w 2017 roku na skutek chorób wywołanych nieprawidłowym odżywianiem się zmarło na świecie około 10,9 miliona dorosłych osób.

Dieta uboga w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, a bogata w sól, przetworzone, słodzone i niepełnowartościowe jedzenie – była odpowiedzialna za 22 proc. wszystkich zgonów. Główną przyczynę śmierci stanowiły zaburzenia układu krążenia.

„Kiepska dieta to sprawiedliwy zabójca. Jesteśmy tym, co jemy, a ryzyko dotyka ludzi ze wszystkich grup demograficznych, bez względu na wiek, płeć czy status ekonomiczny” – komentuje dr Ashkan Afshin z Instytutu Oceny i Metryki Zdrowia (IHME) funkcjonującego przy Uniwersytecie Waszyngtońskim (USA), główny autor badania.

Według specjalistów niezdrowe jedzenie pochłonęło więcej żyć niż palenie papierosów (8 milionów zgonów) i wysokie ciśnienie krwi (10,4 miliona zgonów).

Pociągnęło też za sobą zatrważające wartości wskaźnika DALY (lat życia skorygowanych niepełnosprawnością), służącego do pomiaru obciążenia chorobami w populacji i wyrażanego poprzez lata życia utracone z powodu przedwczesnej śmierci, urazu lub kiepskiego stanu zdrowia.

Głównymi chorobami rozwijającymi się na skutek nieprawidłowego żywienia i przyczyniającymi się do przedwczesnej śmierci były w 2017 roku: choroby układu krążenia (prawie 9,5 miliona zgonów), nowotwory (ponad 900 tys. zgonów), cukrzyca (ponad 300 tys. zgonów) i choroby nerek (ponad 100 tys. zgonów).

Głównymi czynnikami dietetycznymi przekładającymi się na nieprawidłowe żywienie były natomiast: niskie spożycie produktów pełnoziarnistych oraz owoców, a także wysokie spożycie sodu, jak również – w mniejszym stopniu – konsumpcja m.in. czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, słodzonych napojów i kwasów tłuszczowych z izomerami trans.

„Istnieje pilna potrzeba zmian w sektorach związanych z cyklem produkcji jedzenia, np. w dziale wzrostu, przetwarzania, pakowania czy marketingu. Wyniki naszego badania wskazują na potrzebę zastosowania całościowych interwencji nakierowanych na krajową promocję produkcji, dystrybucji i konsumpcji zdrowego jedzenia” – podsumowuje inny badacz, prof. Walter Willett.

Ze szczegółami raportu można się zapoznać pod adresem: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext.

05.04.2019

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.