×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

UMB

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku we współpracy z Narodowym Instytutem Kardiologii kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (NIKard) opracowali bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach. Praca realizowana była na podstawie umowy o współpracy naukowej pomiędzy obiema instytucjami.


Fot. 9nails/ pixabay.com

Ze strony NIKard całością prac kierowała dr Anna Waśkiewicz z Zakładu Epidemiologii, Prewencji Chorób Układu Krążenia i Promocji Zdrowia, a ze strony UMB – dr hab. Anna Witkowska z Zakładu Biotechnologii Żywności.

Fitosterole są związkami wykazującymi umiarkowane działanie obniżające stężenie cholesterolu, LDL-cholesterolu i triglicerydów. Są one również uważane za umiarkowanie aktywne antyoksydanty, a także związki o właściwościach immunomodulujących. Zalecane jest spożycie ok. 2g steroli/stanoli roślinnych dziennie w celu obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL o 7-10%.

Efektem podjętej współpracy było zaprojektowanie i utworzenie baz danych steroli roślinnych w żywności, w tym steroli roślinnych ogółem oraz pojedynczych steroli (beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol). Bazy są kompatybilne z Tabelami składu i wartości odżywczej żywności (IŻŻ, Warszawa, 2011) i obejmują 397 produktów spożywczych oraz 216 potraw. Uwzględniają one współczynniki retencji steroli w produktach przetworzonych i po obróbce kulinarnej.

Z udziałem utworzonych baz danych została obliczona zawartość steroli roślinnych w diecie reprezentatywnej próby (5690 osób) dorosłej populacji polskiej na podstawie II Wielośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia Ludności (WOBASZ II), którego koordynatorem centralnym był NIKard.

Stwierdzono, że zboża i tłuszcze dostarczały 61% wszystkich steroli roślinnych, a razem z warzywami i owocami – 80%. Najwięcej steroli roślinnych dostarczał olej rzepakowy (16,92%), białe pieczywo (16,65%) i margaryna miękka (8,33%).

Badanie wykazało, że spożycie steroli roślinnych w Polsce wynosi 255,96 mg/dobę (291,76 u mżężczyzn, 230,61 u kobiet), a zatem jest niskie, jednak jest ono porównywalne z innymi populacjami światowymi.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nutrients w 2021 roku (Assessment of Plant Sterols in the Diet of Adult Polish Population with the Use of a Newly Developed Database). Bazy zawartości steroli roślinnych są dostępne jako załączniki (Supplementary material) do opublikowanego artykułu.

Obok dr Anny Waśkiewicz i dr hab. Anny Witkowskiej zespół badawczy stanowią naukowcy z Zakładu Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w składzie: dr hab. Małgorzata Zujko i dr Iwona Mirończuk-Chodakowska oraz naukowcy z Zakładu Epidemiologii, Prewencji Chorób Układu Krążenia i Promocji Zdrowia – prof. dr hab. Wojciech Drygas i dr Alicja Cicha-Mikołajczyk.

Celem kolejnych prac Zespołu będzie ocena związku pomiędzy zawartością steroli roślinnych w diecie a ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia.

08.10.2021
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta