Czosnek (Allium sativum) od wielu lat znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i profilaktyce i leczeniu chorób.
Na dzień dzisiejszy wiadomo już, że czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Wspomina się także o działaniu przeciwzakrzepowym, a ponadto jest skutecznym przeciwutleniaczem.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii przeprowadzili metaanalizę badań z lat 1955 do października 2007 roku i dowodzą, że czosnek ma właściwości obniżające ciśnienie u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Ta właściwość czosnku wynika głównie z zawartości allicyny (związek nadający czosnkowi charakterystyczny zapach). W większości badań stosowano sproszkowany czosnek w ilości 600–900 mg, co odpowiada 3,6–5,4 mg allicyny. Należy podkreślić że 2 g ząbek czosnku dostarcza od 5–9 mg allicyny. Uważa się także, że ilość substancji aktywnych zależy od sposobu obróbki kulinarnej. Najmniej allicyny zawiera czosnek poddany działaniu wysokiej temperatury.
W związku z tym dużym plusem suplementów z czosnkiem jest możliwość zredukowania nieprzyjemnego zapachu i zabezpieczenie przez ewentualnymi stratami allicyny podczas obróbki kulinarnej.
Źródło:
Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.