W ostatnich latach wiedza na temat mechanizmów wpływających na kontrolę apetytu znacznie wzrasta. Uważa się, że w okresie poposiłkowym następują zmiany hormonalne m.in. zmniejszenie poziomu hormonów odpowiedzialnych za stymulacje apetytu np. greliny, jak i wzrost poziomu hormonów hamujących łaknienie np. peptydu YY i GLP-1 (glukagon-like peptide 1), czyli glukagono- podobnego peptydu 1. Hormony te wydzielane są przez podwzgórze i odgrywają ważna rolę w odczuwaniu głodu, sytości.
Badania naukowców z Athens University Medicam School potwierdzają, że spożywanie tego samego posiłku w 30 minut zamiast w 5 minut prowadzi to znacznego wzrostu hormonów zmniejszających apetyt. Skutkuje to większą sytością i łatwiejszą kontrolą ilości spożywanego pokarmu. Posiłek testowy zawierał 300 ml lodów i był konsumowany dwukrotnie w oddzielnych sesjach przez tego samego pacjenta.
Źródło:
Eating slowly increases the postprandial response of the anorexigenic gut hormones, peptide YY and glucagon-like peptide-1. Kokkinos A, le Roux CW, Alexiadou K, Tentolouris N, Vincent RP, Kyriaki D, Perrea D, Ghatei MA, Bloom SR, Katsilambros N. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jan;95(1):333-7.