×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Powolne jedzenie sprzyja wydzieleniu hormonów odpowiedzialnych za zmniejszenie apetytu

W ostatnich latach wiedza na temat mechanizmów wpływających na kontrolę apetytu znacznie wzrasta. Uważa się, że w okresie poposiłkowym następują zmiany hormonalne m.in. zmniejszenie poziomu hormonów odpowiedzialnych za stymulacje apetytu np. greliny, jak i wzrost poziomu hormonów hamujących łaknienie np. peptydu YY i GLP-1 (glukagon-like peptide 1), czyli glukagono- podobnego peptydu 1. Hormony te wydzielane są przez podwzgórze i odgrywają ważna rolę w odczuwaniu głodu, sytości.

Badania naukowców z Athens University Medicam School potwierdzają, że spożywanie tego samego posiłku w 30 minut zamiast w 5 minut prowadzi to znacznego wzrostu hormonów zmniejszających apetyt. Skutkuje to większą sytością i łatwiejszą kontrolą ilości spożywanego pokarmu. Posiłek testowy zawierał 300 ml lodów i był konsumowany dwukrotnie w oddzielnych sesjach przez tego samego pacjenta.

Źródło:

Eating slowly increases the postprandial response of the anorexigenic gut hormones, peptide YY and glucagon-like peptide-1. Kokkinos A, le Roux CW, Alexiadou K, Tentolouris N, Vincent RP, Kyriaki D, Perrea D, Ghatei MA, Bloom SR, Katsilambros N. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jan;95(1):333-7.

14.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta