Liczne badania wskazują, że skład flory jelitowej zwierząt i ludzi szczupłych różni się zasadniczo od flory bakteryjnej osobników otyłych.
W jednym z badań Ley i wsp. monitorowali skład bakterii w stolcu 12 otyłych osób podczas programu redukcji masy ciała. Program ten trwał rok, a pacjenci zostali losowo przydzieleni do jednej z dwóch grup dietetycznych: część stosowała dietę o zmniejszonej zawartości tłuszczu, a część o zmniejszonej zawartości węglowodanów. W mikroflorze jelitowej badanych osób – zarówno otyłych, jak i szczupłych – dominowały dwa gatunki: Bacteroides i Firmicutes. Przed przystąpieniem do diety w mikroflorze jelitowej osób otyłych było więcej bakterii Firmicutes niż Bacteroides niż u członków grupy kontrolnej osób szczupłych. Wyjściowo u osób otyłych Bacteroides stanowiły 3% wszystkich bakterii jelitowych. Po zakończeniu programu i skutecznym zmniejszeniu masy ciała liczba tych bakterii zwiększyła się do 15% wszystkich bakterii jelitowych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety. Kwestia składu mikroflory jelitowej osób otyłych i szczupłych wymaga jednak dalszych badań. Szczególnie istotna wydaje się odpowiedź na pytanie, czy różnice w składzie mikroflory są przyczyną otyłości, czy raczej z niej wynikają.
Źródło:
Ley R.E., Turnbaugh P.J., Klein S., Gordon J.I.: Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature 2006; 444: 1022–1023.