×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

240 ton żywności wycofano z obrotu w 2 tygodnie

GIS

Blisko 10 tys. kontroli w całym kraju przeprowadziły od 26 lutego do 12 marca organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w związku z podejrzeniem użycia soli wypadowej w produkcji żywności - poinformował rzecznik GIS Jan Bondar. Ponad 240 ton żywności, do której produkcji mogła być użyta sfałszowana sól, zostało wycofana z obrotu. Dotychczas pobrano do badań 650 próbek.

W zakładach będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej wycofano również ok. 24 tony soli, co do której istnieje podejrzenie sfałszowania - podaje Bondar. Żywność ze sklepów i hurtowni wróci do producentów z zakazem ponownego wprowadzania do obrotu. Producenci otrzymają decyzje administracyjne zakazujące wprowadzania do obrotu kwestionowanej żywności i obligujące ich do wycofania produktów wg. zasady ostrożności.

Główny Inspektor Sanitarny 26 lutego wydał polecenie Państwowym Wojewódzkim Inspektorom Sanitarnym w Poznaniu i Bydgoszczy bezzwłocznego przekazania list dystrybucji soli z podejrzanych zakładów do wszystkich Państwowych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych oraz do wiadomości do Głównego Inspektoratu Sanitarnego bezzwłocznie po udostępnieniu list przez organy ścigania.

GIS zwrócił się do wszystkich Państwowych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych o przeprowadzenie kontroli w zakładach produkcji żywności, a do Kierownika Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny o opinię merytoryczną dotyczącą szacowania ryzyka dla zdrowia konsumentów dot. zanieczyszczeń znajdujących się w soli technicznej.

GIS wystąpił też do Głównego Lekarza Weterynarii o informację, czy organy Inspekcji Weterynaryjnej pobierały do badań laboratoryjnych próbki mieszanek peklujących, które mogą być zafałszowane solą techniczną.

28 lutego GIS wydał polecenie, uzupełniająco do wcześniejszych, Państwowym Wojewódzkim Inspektorom Sanitarnym: sprawdzenia w obrocie szczególnie hurtowym obecności soli spożywczej lub peklującej wprowadzonych do obrotu przez zakłady objęte postępowaniem prokuratorskim, zastosowanie nakazu zabezpieczenia, a także wstrzymania obrotu tymi produktami do czasu uzyskania wyników badań stosując zasadę ostrożności, o której mowa w artykule 7 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r.

GIS wystąpił ponadto do Prezesa Urzędu Konkurencji i Konsumentów, jako organu nadzorującego działanie Państwowej Inspekcji Handlowej, o przekazanie informacji na temat podjętych działań, bowiem zaistniały proceder dotyczy fałszowania żywności.

14.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta