W angielskim czasopiśmie "Flavour" ukazał się artykuł, którego autorzy dowodzą, że intensywny zapach posiłku może znacząco osłabiać apetyt.
Podczas podawania (przez silikonową rurkę, bezpośrednio do jamy ustnej) waniliowego deseru ochotnicy poddani badaniu podawany mieli przez sondę donosową aromat o różnym nasyceniu. Im mocniejszy był zapach, tym mniejsze były przyjęte porcje.
Ochotnicy mieli możliwość kontrolowania ilości posiłku, a zakończenie go było sygnalizowane przez naciśnięcie przycisku. Koordynator badania, dr Rene de Wijk wskazuje, że ilość posiłku zmniejszała się nawet o 5–10% w zależności od podawanego aromatu. Organizm narażony na mocniejszy aromat wcześniej odczuwał sytość, przy zjedzeniu znacznie mniejszych porcji.
Pomimo że wyniki badań są ciekawe, to absolutnie nie dowodzą, że jedzenie bardziej aromatycznych posiłków pomoże nam zgubić zbędne kilogramy.