Bardzo niepokojącym zjawiskiem jest nasilająca się epidemia nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa. Badanie przeprowadzone w 16 województwach potwierdziło tę alarmującą sytuację, gdyż u 62% mężczyzn i 50% kobiet w wieku od 20 do 74 lat według wskaźnika BMI stwierdzono otyłość i nadwagę - mówiono na konferencji, która odbyła się w Światowym Dniu Otyłości w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.
Otyłość jest schorzeniem, które zwiększa ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, np. chorób układu krążenia, nowotworów, chorób przewodu pokarmowego. Szacuje się, że stanowią one 47% całkowitej liczby zachorowań i 60% całkowitej liczby zgonów na całym świecie.
Dlatego Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie, przy współpracy partnerów: Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Instytutu "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" i Polskiego Towarzystwa Dietetyki, przystępuje do realizacji ogólnopolskiego projektu edukacyjnego "Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".
Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wynosi 4,5 mln CHF (ponad 16 mln zł). Wkład krajowy w wysokości 15% zapewniają środki z budżetu Ministra Zdrowia. Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.
Projekt skierowany jest do kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała. Adresatami są także producenci żywności. Projekt jest zgodny z dokumentem Komisji Europejskiej "Razem na rzecz zdrowia: Strategiczne podejście dla UE na lata 2008-2013", który zwraca uwagę na narastający problem otyłości i niezwykle niskiej aktywności fizycznej wśród Europejczyków.
Projekt składa się z 4 zadań skierowanych do różnych grup odbiorców. Jego cele są ukierunkowane na:
- edukację w zakresie prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących, a także w aspekcie kształtowania racjonalnych nawyków żywieniowych całej rodziny - w trakcie trwania projektu żywieniową promocją zdrowia zostanie objętych ok. 28 000 kobiet ciężarnych
- kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży - projekt obejmie 1600 przedszkoli i szkół
- wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością - w ramach projektu około 1600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi
- podnoszenie świadomości konsumentów o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych, pomoc w dokonywaniu właściwych wyborów - projekt obejmuje zajęcia praktyczne prowadzone w supermarketach.
Realizację zadań merytorycznych wspomogą działania informacyjne m.in. ogólnopolskie kampanie propagujące zdrowy styl życia, przede wszystkim w aspekcie zapobiegania i walce z otyłością.