×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta Cambridge

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dieta o zróżnicowanych wartościach energetycznych (1500 kcal, 1200 kcal, 1000 kcal, 800 kcal i mniej), zawierająca wszystkie składniki odżywcze: białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, witaminy, składniki mineralne w dawkach odpowiadających zapotrzebowaniu organizmu.


Fot. pixabay.com

Produkty przygotowane są przemysłowo w postaci gotowych sproszkowanych zup, batonów, napojów – zamiast zwykłych produktów spożywczych. W ostatnim czasie asortyment diety Cambridge został powiększony także o ryże i makarony oraz owsianki. W czasie stosowania trzytygodniowej diety ścisłej oraz dwutygodniowej diety mieszanej (polegającej na łączeniu preparatu ze zwykłymi posiłkami) dochodzi do ubytku masy ciała wynoszącej około 3 kilogramów.

Oprócz ubytku masy ciała dieta ta zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji LDLtriglicerydów we krwi oraz stężenie glukozy i wartość ciśnienia tętniczego.

Za twórcę tej diety uważa się dr. Alana Howarda, naukowca z Uniwersytetu Cambridge, który w 1960 roku zainteresował się problemem otyłości. W 1968 roku rozpoczął projekt badawczy, który miał na celu stworzenie nowych formuł żywieniowych. Według założeń projektu dr. Howarda, dieta miała charakteryzować się:

  • ubytkiem masy ciała podobnym do tego, jaki osiągamy na głodówce, ale bez efektów ubocznych
  • odpowiednią podażą białka, zabezpieczającą przed ubytkiem beztłuszczowej masy ciała
  • obniżoną podażą węglowodanów powodującą lekką ketozę i znoszącą uczucie głodu
  • odpowiednią ilością witamin i składników mineralnych zapobiegającą niedoborom żywieniowym.

Po przeprowadzeniu badania doszło do rozpropagowania diety w klinikach zajmujących się leczeniem otyłości w Londynie i Cambridge. Ostatecznie dieta Cambridge została wprowadzona do sprzedaży w Wielkiej Brytanii w 1984 r. Obecnie jest już dostępna w 25 krajach, a w Stanach Zjednoczonych występuje pod nazwą „Dr Howard’s success”.

5 stopni programu diety Cambridge

Dieta Cambridge przewiduje 5 stopni energetycznych, których zadaniem, według producenta, jest redukcja masy ciała, a następnie jej stabilizacja tak, by nie dopuścić do efektu jo-jo.

Dieta opiera się na połączeniu gotowych, niskokalorycznych produktów z posiłkami tradycyjnymi, przygotowywanymi we własnym zakresie. Wyjątek stanowi stopień 1a programu, gdzie spożywane są wyłącznie produkty diety Cambridge. Program redukcji masy ciała zaczyna się od fazy odchudzania (na ogół stopień 1 lub 2 programu, czyli odpowiednio 800 lub 1000 kcal). Na tym etapie spożywa się produkty diety Cambridge oraz dodatkowo jeden lub dwa posiłki tradycyjne. Kolejny etap to czas stabilizacji masy ciała, czyli stopniowe ograniczanie produktów diety Cambridge na rzecz tradycyjnych, właściwie skomponowanych posiłków.

Aby uniknąć niedoborów pokarmowych, każdy posiłek diety Cambridge dostarcza co najmniej 33% dziennego zapotrzebowania na wysokiej jakości białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne.

Diety Cambridge nie powinny stosować:

  • kobiety w ciąży oraz matki karmiące
  • osoby poniżej 18. roku życia
  • chorzy po zawale bądź udarze oraz osoby które przeszły poważną operację w ciągu ostatnich 3 miesięcy.

Należy także pamiętać, że takie choroby, jak: niewydolność nerek i wątroby, schizofrenia, ciężka postać depresji, anoreksja i bulimia, cukrzyca typu 1, nadczynność tarczycy, zespół Cushinga, porfiria oraz choroby serca są przeciwwskazaniem do stosowania tego sposobu odchudzania. W przypadku łagodnych chorób serca, nerek, trzustki i wątroby, cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, dny moczanowejnadciśnienia tętniczego każdorazowo o możliwości stosowania diety Cambridge powinien zadecydować lekarz.

Plusy diety Cambridge

  • Gotowe formuły żywieniowe łatwe do przygotowania – gotowe zupy, napoje, koktajle i owsianki (szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią przygotowywać posiłków samodzielnie)
  • Szybka redukcja masy ciała

Minusy diety Cambridge

  • Na skutek rozwijającej się ketozy, zwłaszcza w dietach o najniższej kaloryczności, może pojawić się uczucie osłabienia i senności, nudności i wymioty, nieprzyjemny zapach z ust
  • Może przyczyniać się do osłabienia podstawowej przemiany materii
  • Może powodować zaparcia
  • Gotowe produkty diety Cambridge są drogie.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

22.06.2021
Wybrane treści dla Ciebie
  • Interakcje leków z żywnością
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta