×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Ustalenie diety i ilości spożywanego białka u osób aktywnych fizycznie z przewlekłymi chorobami nerek

Pytanie nadesłane do redakcji

Kilka lat temu miałem problem z nerkami (polekowe zapalenie nerek). Jak się ma stosowanie białka w diecie? Trenuję czynnie sporty siłowe, ważę ok. 112 kg - 191 cm wzrostu, odżywiam się zdrowo i spożywam pełnowartościowe posiłki, tj. ryż, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze.

Odpowiedziała

dr hab. n. med. Teresa Nieszporek
Katedra i Klinika Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

W leczeniu chorób nerek bardzo istotne znaczenie ma odpowiednio dobrana dieta. Wśród składników pokarmowych diety najważniejszą rolę odgrywa odpowiednia zawartość białka. U osób zdrowych oraz u osób z chorobami nerek przebiegającymi z prawidłową czynnością wydalniczą nerek (eGFR >60 ml/min) zaleca się dietę o zawartości białka 0,8-1,0 g/kg masy ciała, chociaż indywidualne zapotrzebowanie na białko i inne składniki odżywcze może być zróżnicowane.

W przewlekłych chorobach nerek przebiegających z upośledzoną czynnością nerek, gdy wartość przesączania kłębuszkowego (eGFR) jest niższa od 60 ml/min najczęściej wskazane jest ograniczenie białka w diecie, ale ilość i rodzaj spożywanych codziennie produktów białkowych należy ustalić dla każdego chorego indywidualnie.

Wartość energetyczna diety u osób z przewlekłymi chorobami nerek powinna być dostosowana do wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. U osób poniżej 60. roku życia, aktywnych fizycznie o prawidłowej masie ciała zaleca się dietę o wartości kalorycznej 35 kcal/kg masy ciała, w której zawartość tłuszczów wynosi ok. 30%, a węglowodanów ok. 55-60%. Również i te składowe diety powinny być ustalane indywidualnie przez prowadzącego lekarza i dietetyka.

Osoby z przewlekłymi chorobami nerek powinny wypijać odpowiednią ilość płynów, najlepiej wody tak, aby dobowa objętość moczu wynosiła 2-3 l. Gdy chorobie nerek towarzyszy nadciśnienie tętnicze dodatkowo ważne jest ograniczenia spożycia soli do 6 g/dobę.

W przedstawionym w pytaniu przypadku skład diety, w tym kaloryczność oraz zawartość białka należy ustalić z lekarzem po wykonaniu badań oceniających czynność nerek.

Piśmiennictwo:

Rydzewski A., Kozłowska L.: Żywienie i stan odżywienia w chorobach nerek. [W:] Złota Seria Interny Polskiej. Myśliwiec M. (red.): Choroby nerek. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008: 433-453.
15.05.2014
Wybrane treści dla Ciebie
  • Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
  • Nefropatia zaporowa
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta