mgr Jakub Sobiecki, dietetyk, epidemiolog żywienia
Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London
Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych CZD, Warszawa
Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna
Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.
Kiedy unikać glutenu
Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię - mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.
Kiedy rozpoznawać nadwagę i otyłość u dzieci
Prof. Ewa Małecka-Tendera: Otyłość dziecka powinno się antycypować już u kobiety ciężarnej, która zbyt dużo przybiera na wadze w czasie ciąży i u której występuje rodzinne obciążenie otyłością.
Nie ma granicy wieku dla aktywności fizycznej
W każdym wieku można zacząć ćwiczyć i zacząć odczuwać korzyści wynikające z podjęcia regularnego, właściwie zaplanowanego wysiłku fizycznego. Najnowsze badania potwierdzają, że nawet osoby najstarsze, po 90. roku życia, które wcześniej nie ćwiczyły, odnoszą korzyści z podjęcia ćwiczeń fizycznych - mówi dr hab. Marek Żak, specjalista fizjoterapii, profesor w Katedrze Rehabilitacji Klinicznej, Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Inne pytania
Kandydoza jelita grubego
Słyszałam niedawno, że Candida albicans bytująca w jelicie grubym ludzi może produkować toksyny, które powodują zmiany w układzie nerwowym, objawiające się silnym łaknieniem na słodycze, drażliwością, sennością, spadkiem koncentracji i zmianami nastroju. Czy to prawda?
Amarantus – czy warto go jeść?
Amarantus, inaczej zwany szarłatem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Majowie, Aztecy i Inkowie uważali, że daje on siłę i męstwo wojownikom. Amarantus trafił do Europy w XVI wieku jako roślina ozdobna, jego walory odżywcze odkryto dużo później.
Właściwości gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo. Spożywanie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego.
Brak apetytu u nastolatka
Mam 17 lat i od 3 tygodni żyję w nieustannym stresie i niepokoju. Nie mam apetytu. Miesiąc temu ważyłem 87 kg, dziś 81.
Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
Jestem na diecie. Do godziny 12-13 mam wielki apetyt i często zaraz po śniadaniu (zazwyczaj płatki owsiane i mleko) robię sobie drugie śniadanie. Tylko zazwyczaj jest to np. kanapka z nutellą, tłusty ser, czasami czekolada. Czy te kalorie zostaną spalone czy się odkładają?
Pulmonolog to lekarz specjalizujący się w chorobach układu oddechowego, przede wszystkim płuc i oskrzeli. Badania diagnostyczne wykonywane przez pulmonologa to m.in. RTG klatki piersiowej, spirometria z próbą rozkurczową, bronchoskopia i poligrafia (uproszczona wersja polisomnografii).
Gastrolog (gastroenterolog) i gastrolog dziecięcy to lekarze zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego, gruczołów trawiennych i dróg żółciowych.
Na twój numer +48 zadzwoni do Ciebie Doradca
Medyczny. Jeżeli nie uda mu
się z Tobą połączyć, podejmie kolejne 2 próby. W razie niepowodzenia powiadomimy Cię SMS-em jak
zrealizować poradę.