×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy niedobór żelaza wpływa istotnie na apetyt u dzieci?

dr hab. n. med. Andrea Horvath, dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Żelazo jest jednym z ważniejszych mikroskładników diety małego dziecka, a zapotrzebowanie na nie około 1. roku życia jest 4-krotnie większe niż u osoby dorosłej. Rozszerzanie diety po 6. miesiącu życia i wprowadzanie pokarmów uzupełniających, bogatych w żelazo, ma zabezpieczyć intensywnie rozwijający się organizm dziecka przed jego niedoborami.

Tabela. Produkty bogate w żelazo
mięsowołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik
ryby sardynki
jaja żółtko jaja kurzego
produkty zbożowe chleb żytni (szczególnie na zakwasie), chleb razowy, pumpernikiel, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana
warzywa boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka, szczaw, szpinak
owoce porzeczki, poziomki, maliny, awokado
owoce suszone morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki
nasiona roślin strączkowych fasola, groch, soczewica, soja

Jest to niezwykle ważne, m.in. ze względu na liczne funkcje biologiczne żelaza, które wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów, bierze także udział w erytropoezie, wpływa na rozwój funkcji poznawczych, modyfikuje odporność dziecka. Czy jednak żelazo wpływa istotnie na apetyt?

Nie ma bezpośrednich dowodów naukowych potwierdzających tę tezę, jednak wyniki pojedynczych badań sugerują, że u osób z niedokrwistością występuje – w porównaniu ze zdrową populacją – zmniejszony apetyt i paradoksalnie zwiększone stężenie greliny – hormonu, który jest jednym z głównych regulatorów apetytu. Co więcej, wykazano, że dożylna suplementacja żelaza u dorosłych z niedokrwistością z niedoboru żelaza wpływała na poprawę apetytu i zmniejszenie stężenia greliny.

U dzieci, tzw. niejadków, u których obserwuje się trudności w karmieniu i wybiórczość jedzenia lub u których stosowana jest dieta eliminacyjna, istnieje większe ryzyko rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza, dlatego niezależnie od apetytu należy regularnie monitorować wzrastanie i zwracać uwagę, czy dieta nie jest niedoborowa.

Piśmiennictwo

1. Friel J., Qasem W., Cai C.: Iron and the Breastfed Infant. Antioxidants (Basel), 2018; 7 (4): 54
2. Ghrayeb H., Elias M., Nashashibi J. i wsp.: Appetite and ghrelin levels in iron deficiency anemia and the effect of parenteral iron therapy: A longitudinal study. PLoS One, 2020; 15 (6): e0234209
07.01.2022
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta