Żelazo jest jednym z ważniejszych mikroskładników diety małego dziecka, a zapotrzebowanie na nie około 1. roku życia jest 4-krotnie większe niż u osoby dorosłej. Rozszerzanie diety po 6. miesiącu życia i wprowadzanie pokarmów uzupełniających, bogatych w żelazo, ma zabezpieczyć intensywnie rozwijający się organizm dziecka przed jego niedoborami.
Tabela. Produkty bogate w żelazo | |
---|---|
mięso | wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik |
ryby | sardynki |
jaja | żółtko jaja kurzego |
produkty zbożowe | chleb żytni (szczególnie na zakwasie), chleb razowy, pumpernikiel, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana |
warzywa | boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka, szczaw, szpinak |
owoce | porzeczki, poziomki, maliny, awokado |
owoce suszone | morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki |
nasiona roślin strączkowych | fasola, groch, soczewica, soja |
Jest to niezwykle ważne, m.in. ze względu na liczne funkcje biologiczne żelaza, które wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów, bierze także udział w erytropoezie, wpływa na rozwój funkcji poznawczych, modyfikuje odporność dziecka. Czy jednak żelazo wpływa istotnie na apetyt?
Nie ma bezpośrednich dowodów naukowych potwierdzających tę tezę, jednak wyniki pojedynczych badań sugerują, że u osób z niedokrwistością występuje – w porównaniu ze zdrową populacją – zmniejszony apetyt i paradoksalnie zwiększone stężenie greliny – hormonu, który jest jednym z głównych regulatorów apetytu. Co więcej, wykazano, że dożylna suplementacja żelaza u dorosłych z niedokrwistością z niedoboru żelaza wpływała na poprawę apetytu i zmniejszenie stężenia greliny.
U dzieci, tzw. niejadków, u których obserwuje się trudności w karmieniu i wybiórczość jedzenia lub u których stosowana jest dieta eliminacyjna, istnieje większe ryzyko rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza, dlatego niezależnie od apetytu należy regularnie monitorować wzrastanie i zwracać uwagę, czy dieta nie jest niedoborowa.
Piśmiennictwo
1. Friel J., Qasem W., Cai C.: Iron and the Breastfed Infant. Antioxidants (Basel), 2018; 7 (4): 542. Ghrayeb H., Elias M., Nashashibi J. i wsp.: Appetite and ghrelin levels in iron deficiency anemia and the effect of parenteral iron therapy: A longitudinal study. PLoS One, 2020; 15 (6): e0234209