Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Właściwości gorzkiej czekolady

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy od gorzkiej czekolady się tyje, czy redukuje ona spalanie? W jaki sposób można schudnąć około 6 kg?

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”

Gorzka czekolada zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo. Dzięki czemu spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego. Kakao, będące głównym składnikiem czekolady jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia. Ponadto zawarta w kakao teotrombina pobudza pracę nerek i działa lekko moczopędnie. Od lat jest również znany wpływ gorzkiej czekolady na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia. Wartość odżywcza gorzkiej czekolady niestety nie klasyfikuje jej jako produkt polecany w trakcie odchudzania. W czekoladzie znajduje się stosunkowo dużo tłuszczu, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu (frakcji LDL), zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Czekolada gorzka obfituje również w cukry proste, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy.

Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilości może pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu i nie spowodować zwiększenia masy ciała. Jednak jedzenie dużej ilości tej przekąski, może służyć odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zaznaczam, że nietrudno przesadzić z ilością czekolady, ponieważ jest to przekąska stosunkowo kaloryczna. W 100 g czekolady gorzkiej znajduje się aż 554 kcal.

Redukcja masy ciała jest związana z zastosowaniem zdrowych nawyków żywieniowych. Należy pamiętać, aby jeść częściej (4-5 posiłków dziennie) potrawy o małej objętości i nie podjadać między posiłkami. Przerwa między nimi powinna wynosić 3-4 godziny. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinno się zjeść nie później niż 2-3 godziny przed snem. Bardzo ważne jest dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu. Dorosły człowiek powinien wypijać 1,5-2 l w ciągu dnia.

Aby przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej, należy ograniczyć produkty bogate w cukry proste (słodycze, słodkie napoje, jasne pieczywo i inne produkty z mąki pszennej oczyszczonej) na korzyść produktów zawierających węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste). Powinno się również ograniczyć udział tłuszczu w diecie, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietana, tłuste sery podpuszczkowe, tłuste mięsa. Natomiast zwiększyć ilość produktów chudych: jogurtu, kefiru, chudego mleka, maślanki, chudego sera twarogowego, chudych mięs (np. filet z kurczaka, indyka), warzyw, kasz. W trakcie przygotowania posiłków należy unikać dodatku tłuszczu, wybierając odpowiednie techniki kulinarne: gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii lub w rękawie, duszenie bez obsmażania, grillowanie.

Bardzo ważną rolę w trakcie odchudzania odgrywa aktywność fizyczna. Dzięki wysiłkowi fizycznemu metabolizm przyspiesza i zwiększa się spalanie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Dodatkowymi plusami są także dotlenienie organizmu, przyrost tkanki mięśniowej i polepszenie samopoczucia.

12.04.2017

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta