Pytanie nadesłane do redakcji
Czy po przebytych problemach z trzustką można jeść kawior?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
W zaleceniach dietetycznych w chorobach trzustki wskazuje się na ograniczanie tłuszczu, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na zawartość tłuszczu w kawiorze przeciwwskazany jest szczególnie w ostrym zapaleniu trzustki. Jeśli obecnie stan trzustki jest wyrównany i kawior będzie w niewielkiej ilości jako dodatek, nie ma bezwzględnych wskazań, by go wykluczyć.
Kawior odznacza się znaczną zawartością tłuszczu – (17,9 g/100 g), dostarcza także „dobrych” kwasów tłuszczowych, jak jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera sporo cholesterolu, bo aż 588 mg na 100 g.
Jest źródłem mikroelementów, takich jak żelazo, jod, magnez, witaminy A, D, E. Wartość odżywczą kawioru przedstawiono w tabeli.
Tabela. Wartość odżywcza kawioru | |
---|---|
Składnik | Zawartość w 100 g |
Energia | 264 kcal |
Białko | 24,6 g |
Tłuszcz ogółem | 17,9 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 4,1 g |
Nienasycone kwasy tłuszczowe | 4,6 g |
Wielonienasyone kwasy tłuszczowe | 7,4 g |
EPA | 274 g |
DHA | 3,8 g |
Cholesterol | 588 mg |
Węglowodany | 0 g |
Składniki mineralne | |
Wapń | 275 mg |
Żelazo | 11,88 |
Magnez | 300 mg |
Fosfor | 356 mg |
Sód | 1500 mg |
Potas | 181 mg |
Cynk | 0,95 |
Witaminy | |
Witamina C | 0 mg |
Witamina B1 | 0,19 mg |
Witamina B2 | 0,62 mg |
Niacyna | 0,12 mg |
Witamina B6 | 0,32 mg |
Kwas foliowy | 50 µg |
Witamina B12 | 20 µg |
Witamina A | 271 IU |
Witamina E | 1,89 mg |
Witamina D | 2,9 µg |
Witamina K | 0,6 µg |