×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta dla osób z nadwrażliwością na nikiel

Pytanie nadesłane do redakcji

Jestem uczulona na siarczan niklu, co mogę jeść? Czego nie mogę?

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Nikiel jest wszechobecnym metalem śladowym występującym w glebie (3–1000 mg Ni/kg), wodzie, w tym pitnej (2–10 µg Ni/dm3), powietrzu atmosferycznym (0,1–3 ng Ni/m3) oraz biosferze. W organizmie dorosłego człowieka jest ok. 0,5 mg Ni/70kg, co stanowi 7,4 µg/kg.

Przeciętna ludzka dieta dostarcza dostateczną ilość niklu działającego jako czynnik prowokujący u osób z nadwrażliwością na nikiel. Zawartość niklu w diecie jest silnie związana z jego stężeniem w glebie, które zmienia się w zależności od miejsca. Wpływa na to rodzaj gleby, użycie nowoczesnych praktyk rolniczych (syntetyczne nawozy i pestycydy), zanieczyszczenia środowiskowe, odległość ziemi od stopów niklu.

Produkty pochodzenia roślinnego zawierają więcej niklu niż pochodzenia zwierzęcego, stąd dobowa dawka niklu zmienia się w zależności od konsumpcji pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Przeciętna dobowa dawka spożywanego niklu wynosi ok. 300–600 µg. Tylko 1–10% niklu zawartego w diecie ulega wchłanianiu po spożyciu.

Do pokarmów o wysokiej zawartości niklu należą:

  • kakao, czekolada
  • nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, soja
  • całe ziarna zbóż – pszenica, żyto, owies
  • makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza,
  • orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały
  • suszone owoce
  • produkty dostępne w puszkach
  • piwo, wino czerwone
  • napoje i suplementy zawierające nikiel
  • herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach

O mniejszej zawartości niklu są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięso i jego przetwory oraz produkty mleczne.

Nierzadko duże stężenie niklu stwierdza się w pokarmach poddanych obróbce, gdyż zawartość wolnego niklu wzrasta z użyciem wyrobów ze stali nierdzewnej.

Całkowita eliminacja niklu z diety jest niemożliwa jednak wyważona selekcja pokarmów ze stosunkowo małą zawartością niklu może spowodować istotną redukcję dobowej dawki niklu w diecie. Potwierdzono korzyść diety o małej zawartości niklu na przebieg egzemy wywołanej niklem.

Piśmiennictwo:

Sharma A.D.: Relationship between nickel allergy and diet. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2007; 73: 307–312.
Wojciechowska M., Kołodziejczyk J., Gocki J., Bartuzi Z.: Nadwrażliwość na nikiel, Alergia. Astma. Immunologia. 2008; 13(3): 136–140.

21.05.2013
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta