Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami

myszkincucina.blogspot.com

Składniki

  • 4–5 łyżek płatków owsianych górskich (ok. 50g)
  • małe jabłko pokrojone w kostkę
  • około 3/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu (w czasie gotowania płatki powinny być przykryte przez mleko)
  • miód (łyżeczka)
  • cynamon
  • rodzynki (pół garści) i orzechy np. włoskie (ok. 5g, czyli 1 duży orzech)

Przygotowanie

Pokrojone jabłka razem z płatkami zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy dość sporo cynamonu, miód, bakalie i gotujemy całość przez kolejne 5 minut. Płatki powinny być miękkie (czasami jest potrzebna większa ilość mleka), ale nie rozgotowane.
Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
420 kcal 14 g 8 g 78 g 6 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Warto wiedzieć

Płatki owsiane:
  • zawierają w swoim składzie bardzo cenny składnik tzw. ß-glukan (roślinny polisacharyd), który ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej; dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi, przez co zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy typu 2
  • mają zdolność pęcznienia w żołądku, przez co dają większe uczucie sytości
  • pobudzają perystaltykę jelit, a co za tym idzie - chronią przed uchyłkowatością jelit oraz zaparciami.
Orzechy, a przede wszystkim migdały:
  • są szczególnie dobrym źródłem białka roślinnego, fitosteroli i błonnika pokarmowego - fitosterole roślinne zawarte w migdałach podczas pasażu jelitowego blokują wchłanianie cholesterolu pokarmowego przez co poprawiają profil lipidowy krwi
  • migdały są także cennym źródłem składników kardioprotekcyjnych:
    - na pierwszym miejscu należy wspomnieć o α-tokoferolu, silnym przeciwutleniaczu - jego działanie to wyłapywanie wolnych rodników, które uważa się za produkty prowadzące do degradacji DNA i przedwczesnego starzenia
    - dodatkowo α-tokoferol wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • migdały zawierają potas i magnez, które wzmacniają nasze serce.

Źródło przepisu

Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

14.06.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?