×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czereśnie

Dominika Wnęk, dietetyk

Czereśnie są cenione i lubiane przede wszystkim ze względów smakowych. Smak czereśni uzależniony jest głównie od zawartości cukrów i kwasów. Jeśli jest ich niewiele, owoce nie są tak aromatyczne i słodkie, jak późne odmiany czereśni.

Czereśnie
Fot. Pixabay.com

Bardziej kwaskowate odmiany, z uwagi na zawartość kwasów organicznych, regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają pracę trzustki. Z kolei słodsze odmiany działają łagodząco na przewód pokarmowy i wykazują działanie lekko moczopędne.

Barwa czereśni jest zróżnicowana: żółta, żółta z czerwonym przebarwieniem, czerwona, a nawet czarna. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej antyoksydantów w owocach. Adekwatnie do koloru skórki, miąższ owoców może być żółty, żółtoróżowy lub ciemnoczerwony.

Czereśnie są bogate w cukry – 14,6 g w 100 g produktu. Mimo to, samej sacharozy jest bardzo niewiele, bo 0,5 g w 100 g produktu, a owoce charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG = 23). Niski indeks glikemiczny sprawia, że czereśnie z powodzeniem mogą się znaleźć w jadłospisie zarówno osób będących na diecie ubogokalorycznej, jak i u osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Czereśnia jest także dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Wysoka zawartość potasu wpływa także alkalizująco na mocz, przez co czereśnie mogą ograniczać stan zapalny dróg moczowych i żółciowych. Z tego samego powodu są one zalecane w przypadku piasku i kamieni w nerkach i przewodzie moczowym. Czereśnie zawierają także kwercetynę, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, reguluje stężenie cholesterolu w surowicy krwi oraz przeciwdziała niekorzystnemu zjawisku utleniania cholesterolu. Z innych związków polifenolowych w czereśniach znajduje się także kemferol, który działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie oraz przeciwgrzybiczo.

Badania wskazują także, że przeciwutleniacze znajdujące się w czereśni chronią przed niekorzystnym działaniem stresu oksydacyjnego na komórki mózgu. Oznacza to, że spożywanie tych owoców może zmniejszać ryzyko powstawania chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja. W badaniu z 2006 r. opublikowanym w "Journal of Nutrition", naukowcy zaobserwowali zmniejszenie się markerów stanu zapalnego we krwi 18 zdrowych mężczyzn i kobiet, którzy przez 28 dni spożywali czereśnie. Wyniki są obiecujące, ale należy podkreślić, że badanie było ograniczone małą liczebnością osób badanych oraz brakiem grupy kontrolnej.

Czereśnie są zalecane także w dnie moczanowej. Badania wskazują, ze obniżają one stężenie kwasu moczowego o 15%. Wapń i fosfor zawarty w czereśniach odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej i zębów. Żelazo, z kolei, to mikroelement, bez którego transport tlenu we krwi byłby niemożliwy.

Czereśnie znalazły swoje miejsce w medycynie ludowej. I tak np. wywary z liści i kwiatów sprawdzały się w chorobach wątroby oraz w zaburzeniach pracy serca. Z kolei uzyskany ze zmiażdżonych pestek olejek wykazywał działanie rozkurczające.

Piśmiennictwo:

Piśmiennictwo: Kelley D.S., Rasooly R., Jacob R.A. i wsp.: Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. J. Nutr. 2006; 136: 981–986
Kim D.O., Heo H.J., Kim Y.J. i wsp.: Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. Journal of Agricultural and Food Chemisytry 2005; 53: 9921–9927
Lipecki J., Libik A.: Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej. Folia Horticulturae, 2002
29.06.2016

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Covid - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.