Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Objawy i reakcje organizmu w przebiegu alergii pokarmowej

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie odnośnie do nabiału - czy ból jelit, ból odbytu (nie tylko przy defekacji), bóle żołądka i bolesne oddawanie stolca mogą świadczyć o uczuleniu na nabiał? Bardzo źle reaguję na produkty, takie jak jajka, biały ser czy mleko. Dokucza mi także bolesne drętwienie nóg po spożyciu tych produktów.

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

Powtarzalne objawy występujące u niektórych osób po spożyciu określonych pokarmów nazywa się niepożądanymi reakcjami pokarmowymi. W 2003 roku Światowa Organizacja Alergologii (WAO) zaproponowała podział niepożądanych reakcji pokarmowych na:

  • nadwrażliwość pokarmową alergiczną związaną z mechanizmami IgE-zależnymi
  • nadwrażliwość pokarmową niealergiczną związaną z mechanizmami:
    • immunologicznymi IgE-niezależnymi
      - zależnymi od limfocytów T (kontaktowe zapalenie skóry, choroba trzewna
      - zależnymi od eozynofilii (eozynofilowa gastroenteropatia)
      - zależnymi od przeciwciał IgE (alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych)
    • mechanizmami nieimmunologicznymi
      - enzymatycznymi
      - farmakologicznymi

W przebiegu alergii pokarmowej mogą występować objawy dotyczące różnych narządów

  • przewód pokarmowy: brak apetytu, bóle brzucha, wymioty, biegunki, krew w stolcu, zaparcia, objawy skórne wokół odbytu, zahamowanie przyrostu masy ciała i wzrostu, niedokrwistość.
  • układ oddechowy: obrzęk krtani, skurcz oskrzeli, uczucie blokady nosa, wodnisty wyciek z nosa, napady kichania.
  • skóra: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry (nie wszystkie przypadki AZS)
  • ośrodkowy układ nerwowy: niepokój, zaburzenia koncentracji, bóle i zawroty głowy, zmiany usposobienia, uczucie osłabienia, bóle mięśniowe, uczucie drętwienia, zaburzenia snu, zwiększona potliwość.

W diagnostyce nadwrażliwości pokarmowej poza testami z alergenami komercyjnymi, natywnymi, próbą prowokacji i eliminacji pokarmu podejrzanego o wywoływanie objawów pozwalającymi na rozpoznanie tła alergicznego choroby, należy wykluczyć choroby czynnościowe i organiczne przewodu pokarmowego, choroby parazytologiczne, endokrynologiczne oraz tło psychiczne.

W sytuacji potwierdzonej nadwrażliwości na dany pokarm należy wycofać go diety. Najczęściej proponuje się zastosowanie diety eliminacyjnej na okres 3-6 miesięcy.

Szacuje się, że alergia pokarmowa dotyczy około 1,95-2,4% osób dorosłych.

Piśmiennictwo:

Bobrus-Chociej A., Kaczmarski M.: Tolerancja pokarmowa. Przegląd Pediatryczny. 2010; 40: 63-67.
Kaczmarek J., Kuna P.: Alergia pokarmowa-narastający problem w praktyce lekarskiej. Terapia. Alergologia. 2010; 4,1(237): 16-20.
Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E.: Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help Med. 2013.
Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Bobrus-Chociej A.: Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. Przegląd Pediatryczny. 2009: 39: 126-138.
Nowak-Węgrzyn A.: Alergia pokarmowa - epidemia XXI wieku? Alergia. 2011; 3/49: 9-11
Stelmach I., Majak P., Jerzyńska J.: Alergia a nietolerancja pokarmowa. Terapia. Alergologia. 2009; 3(222): 121-125.
Szajewska H.: Testy prowokacji w rozpoznawaniu alergii na białka mleka krowiego u dzieci. Przegląd Pediatryczny. 1999; 29, 1: 11-16.

13.03.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?