×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wywiady

  • Alergia może zabić

    Alergia może zabić

    Alergia jest samonakręcającą się chorobą. Jeżeli mam problem z alergenem i ten kontakt się powtarza, to każdy następny będzie powodował jeszcze większe zapalenie alergiczne – mówi prof. Bolesław Samoliński, alergolog, otolaryngolog, specjalista zdrowia publicznego.

  • AZS – Aż Zapalenie Skóry

    AZS – Aż Zapalenie Skóry

    W Polsce przeciętny pacjent wydaje na leczenie średnio 9600 zł na rok, czyli dwukrotnie więcej niż w Europie – o kosztach, nowych perspektywach leczenia AZS oraz planowanej aplikacji mobilnej dla pacjentów mówi Hubert Godziątkowski, prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Atopowych.

  • "Odczulanie to jedyna metoda na pozbycie się alergicznego nieżytu nosa"

    "Odczulanie to jedyna metoda na pozbycie się alergicznego nieżytu nosa"

    W pandemicznej rzeczywistości uwadze umknąć mogą alergie. Choć zwykle nie zagrażają bezpośrednio życiu, ich objawy w znaczący sposób obniżają jakość życia. – Istnieją skuteczne terapie, które mogą zatrzymać epidemię alergii – mówi dr hab. Ewa Cichocka-Jarosz, prof. UJ, pediatra, alergolog.

  • Alergia na białka zapasowe. Nie lekceważyć, nie panikować

    Alergia na białka zapasowe. Nie lekceważyć, nie panikować

    Białka zapasowe są odporne na gotowanie, trawienie, na wszelkie szkodliwe czynniki. A że soja, czy zboża występują w wielu produktach, alergicy mogą się na nie natknąć na każdym kroku. Zwykle największe zdziwienie budzi to, że kiełbasa zawiera soję, wobec czego może uczulać – opowiada prof. Krzysztof Buczyłko.

  • Czego nie lubią jeść rodzice. O alergii krzyżowej

    Czego nie lubią jeść rodzice. O alergii krzyżowej

    Sadownicy, chcąc dostarczyć nam owoce niesypane, czy jak najmniej sypane, dobierają do sadów owoce dorodne. Pestki z dorodnych jabłek dadzą dorodne jabłonie, a te piękne jabłka. Tyle że one będą takie piękne, ponieważ mają substancje ochronne, które bywają niebezpieczne dla alergików.
    Odpowiedniki Bet v 1, na przykładzie którego mówię o reakcjach krzyżowych, znajdują się w wielu owocach, warzywach, orzechach – są np. w marchewce i selerze – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko.

  • Pokarmowe alergie krzyżowe

    Pokarmowe alergie krzyżowe

    Jakie są najczęstsze typy pokarmowych alergii krzyżowych?

  • Czy opóźnianie wprowadzania do diety niemowlęcia pokarmów potencjalnie alergizujących jest uzasadnione?

    Czy opóźnianie wprowadzania do diety niemowlęcia pokarmów potencjalnie alergizujących jest uzasadnione?

    Kiedy, zgodnie z aktualnymi zaleceniami, należy je wprowadzać? Na pytanie odpowiada prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska

  • W jakich chorobach i po jakim czasie można zakończyć stosowanie uzasadnionej diety bezglutenowej?

    W jakich chorobach i po jakim czasie można zakończyć stosowanie uzasadnionej diety bezglutenowej?

    Na pytanie odpowiada dr n. med. Barbara Rymarczyk.

  • Które metale zawarte w diecie mogą odpowiadać za reakcje nadwrażliwości?

    Które metale zawarte w diecie mogą odpowiadać za reakcje nadwrażliwości?

    Na pytanie o metale obecne w diecie, które mogą wywoływać reakcje nadwrażliwości odpowiada dr hab. med. Joanna Glück.

  • Gimnastyka z alergią, czyli o odczulaniu

    Gimnastyka z alergią, czyli o odczulaniu

    Analizę wyniku testów alergicznych zawsze powinien wykonać alergolog. Jest bowiem różnica między dodatnim testem a reakcją na dany alergen. Tu musi się wypowiedzieć specjalista. Często przychodzą do mnie pacjenci i mówią: „panie doktorze, ja nic nie jem, bo jestem na wszystko uczulony”. Bzdura. Nikt tak nie ma.

  • Miejsce alergologii w systemie

    Miejsce alergologii w systemie

    W każdym województwie powinien znajdować się jeden duży ośrodek, który zabezpieczałby całe spektrum świadczeń alergologicznych. Oprócz tego funkcjonowałyby satelitarne poradnie alergologiczne zajmujące się podstawowymi problemami pacjentów – przekonuje prof. Karina Jahnz-Różyk, konsultant krajowy w dziedzinie alergologii.

  • Alergie nabyte wyzwaniem dla medycyny

    Alergie nabyte wyzwaniem dla medycyny

    Pojawiły się wraz z rozwojem cywilizacji i powstaniem substancji chemicznych; lekarze nie mogą wielu z nich rozpoznać - alergie nabyte są prawdziwym wyzwaniem dla medycyny - ocenia prof. Ewa Czarnobilska, alergolog ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

  • Odczulanie – im wcześniej tym lepiej

    Odczulanie – im wcześniej tym lepiej

    Z prof. Krzysztofem Sładkiem o immunoterapii swoistej rozmawia Iwona Duraj

  • Czy jeść żywność modyfikowaną?

    Czy jeść żywność modyfikowaną?

    Z prof. Zbigniewem Bartuzim o szansach i zagrożeniach związanych z żywnością genetycznie modyfikowaną, rozmawia Maciej Müller

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta