×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zakażenia wywołane przez pałeczki Campylobacter (kampylobakterioza)


Klinika Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym WUM

Co to jest kampylobakterioza?

Bakterie z rodzaju Campylobacter są Gram-ujemnymi pałeczkami o zakrzywionym, kształcie, które mają zdolność ruchu i nie tworzą zarodników. Bakterie z rodzaju Campylobacter mogą wywoływać zakażenia umiejscowione w różnych narządach, jednak najczęściej wywołują ostre biegunki zwane kampylobateriozami. Pałeczki Campylobacter są jedną z najczęstszych przyczyn biegunek bakteryjnych w krajach uprzemysłowionych (np. w USA; w Polsce w 2013 r. zgłoszono 552 przypadki kampylobakteriozy, w tym 394 chorych hospitalizowano). Bakterie z rodzaju Campylobacter występują w przewodzie pokarmowym wielu zwierząt rzeźnych, w tym ptactwa, bydła, świń i owiec, jak też zwierząt domowych: ptaków, kotów i psów. Drobnoustroje te nie powodują choroby u tych zwierząt, natomiast spożycie surowych lub niedogotowanych produktów żywnościowych oraz bezpośrednia styczność z zakażonymi zwierzętami prowadzi do zakażenia i choroby ludzi.

Co jest przyczyną kampylobakteriozy?

W krajach rozwiniętych najczęstszą przyczyną kampylobakteriozy jest spożycie zanieczyszczonego, niedogotowanego mięsa drobiowego, rzadziej picie niepasteryzowanego mleka oraz skażonej wody. Campylobacter jest także częstą przyczyną biegunki podróżnych. Do zakażenia może także dojść w wyniku kontaktów seksualnych. Zakażenia są częstsze w przypadku kontaktu z chorymi z nietrzymaniem stolca. Kampylobakterioza występuje całorocznie ze szczytem zachorowań latem i wczesną. Chorują osoby w każdym wieku, przy czym najbardziej podatne na zakażenia są niemowlęta, a na zakażenia rozsiane osoby z zaburzeniami odporności. Kampylobakterioza jest też groźna dla pacjentów przewlekle chorych (choroby wątroby, cukrzyca, miażdżyca), jak też noworodków i ciężarnych. W krajach o gorszych warunkach sanitarnych zakażenia Campylobacter występują endemicznie, najczęściej u małych dzieci. Ponieważ przechorowanie zapewnia częściową odporność z wiekiem zmniejsza się częstość, a także odsetek zakażeń objawowych. Z tego powodu u dorosłych wiele zakażeń przebiega bezobjawowo lub bardzo łagodnie. W przypadkach objawowych, objawy najczęściej występują po 2-4 dniach, maksymalnie do tygodnia po spożyciu zakażonej żywności. Zakażenie zajmuje jelito czcze i jelito grube.

Jak objawia się kampylobakterioza?

1-2 dni przed wystąpieniem biegunki często występują: gorączka, ból głowy, bóle mięśni i złe samopoczucie. Biegunce zwykle towarzyszą silne, kurczowe bóle brzucha i gorączka. Intensywność biegunki jest różna - od kilku luźnych stolców do ponad 10 wypróżnień na dobę. Bóle brzucha mogą być dominującym objawem. Ból brzucha może być tak silny, że przypomina zapalenie wyrostka robaczkowego.

05.06.2017
Zobacz także
  • Biegunki wywołane przez patogenne szczepy Escherichia coli
  • Biegunki wywołane przez pałeczki Salmonella (salmonellozy)
  • Biegunka bakteryjna
Wybrane treści dla Ciebie
  • Tężec
  • Zatrucie pokarmowe
  • Dżuma
  • Zespół krótkiego jelita
  • Cholera
  • Dur brzuszny
  • Stolec – zmieniony wygląd
  • Jersinioza
  • Listerioza
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta