Posiłki bogate w białko sycą bardziej i szybciej niż posiłki z mniejszą zawartością tego składnika. Na to wskazują najnowsze badania. Wiele osób otyłych decyduje się na dietę bogatobiałkową w nadziei, że uczucie sytości, którą daje białko, pozwoli im jadać mniej i odchudzanie będzie łatwiejsze. Do tej pory brakowało jednak dużych badań analizujących to zjawisko. Zaplanowane w tym celu nieliczne badania często prowadzono w małych populacjach z zastosowaniem różnej metodologii. Utrudniało to interpretację wyników i wysunięcie jednoznacznych wniosków.
Fot. foodiesfeed.com
Zespół Richarda Mattesa z Purdue University, West Lafayette, Ind, przeanalizował dostępne dane z wielu badań i sprecyzował jednoznaczne wnioski. Badanie opublikowano w marcowym numerze czasopisma „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.
Dr Richard Mattes wyjaśnia, że białka sycą bardziej niż węglowodany i tłuszcze, ponieważ pobudzają wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości.
Podkreślić należy, że wprawdzie białko rzeczywiście daje uczucie sytości, nie jest to jednak równoznaczne z gwarantowanym spadkiem masy ciała. Autorzy badania zaznaczają, że o tym, ile jemy, decydują różne czynniki – nie tylko uczucie głodu i sytości.
Badanie nie daje odpowiedzi na pytanie, jaka ilość białka jest optymalna dla zapewnienia sytości a przedstawiona praca stanowi tylko krótkoterminową ocenę wpływu spożycia białka na uczucie sytości.
W podsumowaniu autorzy stwierdzają, że najlepiej łączyć w diecie zarówno białka pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. To zapewnia nie tylko uczucie sytości, ale także prawidłową podaż aminokwasów niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu immunologicznego.