Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta śródziemnomorska skuteczniejsza od niskotłuszczowej

DW
Medical News Today

Wyniki nowego badania wskazują, że dieta z ograniczeniem tłuszczu nie działa skuteczniej w zmniejszaniu masy ciała niż dieta śródziemnomorska bogata w tłuszcze roślinne. Badanie to dostarcza kolejnych dowodów na to, że na masę ciała wpływa rodzaj spożywanego tłuszczu, a nie jego całkowita ilość.


Fot. Pixabay.com

Główny autor pracy, dr Ramon Estruch z CIBER OBN – University of Barcelona, Hiszpania, twierdzi, że "Ponad 40-letnia polityka żywieniowa propagująca zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie nie przekłada się na zmniejszenie liczby osób otyłych na świecie”.

Według WHO liczba osób otyłych na świecie wzrosła od 1980 roku dwukrotnie. Jak wiadomo, otyłość zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Główna strategia WHO – prowadzona w celu zmniejszenia liczby osób otyłych na świecie – zaleca całkowite dzienne spożycie tłuszczu nieprzekraczające 30% całkowitego dziennego spożycia kalorii. Autorzy badania twierdzą, że takie wytyczne stwarzają wrażenie, że wszystkie tłuszcze są niezdrowe.

Dr Estruch i współpracownicy chcieli sprecyzować, w jaki sposób dieta z ograniczeniem tłuszczu i bogatotłuszczowa dieta śródziemnomorska wpływają na masę ciała i obwód pasa.

Naukowcy przeanalizowali dane 7447 mężczyzn (w wieku 55–80) i kobiet (w wieku 60–80), którzy stanowili część osób włączonych do badania PREDIMED, oceniającego skutki zdrowotne diety śródziemnomorskiej.

U ponad 90% uczestników badania stwierdzono nadwagę lub otyłość oraz cukrzycę typu 2 lub co najmniej trzy czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Uczestników losowo przydzielono do jednej z trzech grup dietetycznych:

  • diety śródziemnomorskiej, bez ograniczenia kalorii, bogatej w oliwę z oliwek
  • diety śródziemnomorskiej, bez ograniczenia kalorii, bogatej w orzechy
  • diety z ograniczeniem tłuszczu w diecie, stosowanej w grupie kontrolnej, w której badanym zalecono unikanie każdego rodzaju tłuszczu.

Wszyscy uczestnicy otrzymali porady dietetyczne, a czas obserwacji wynosił około 5 lat. Wyjściowo oraz raz w roku dokonywano pomiarów masy ciała i obwodu pasa. Przestrzeganie zaleconej diety oceniano za pomocą kwestionariuszy żywieniowych oraz wybranych badań krwi i moczu.

Pod koniec 5-letniej obserwacji badacze zaobserwowali, że całkowite spożycie tłuszczu zmniejszyło się w przypadku osób na diecie ograniczającej ilość tłuszczu z 40% do 37,4%. W obu grupach stosujących dietę śródziemnomorską zaobserwowano nieznaczny wzrost spożycia tłuszczu z 40% do 41,8% dla diety bogatej w oliwę z oliwek i z 40,4% do 42,2% w grupie spożywającej dietę bogatą w orzechy. W obu grupach realizujących dietę śródziemnomorską zmniejszyła się ilość kalorii spożywanych z węglowodanami i białkiem.

Dodatkowo naukowcy zaobserwowali, że niezależnie od grupy po 5 latach wszyscy uczestnicy zmniejszyli nieznacznie masę ciała. Najwięcej – średnio 0,88 kg – stracili pacjenci, którzy stosowali dietę śródziemnomorską bogatą w oliwę z oliwek – w porównaniu z 0,60 kg dla diety śródziemnomorskiej bogatej w orzechy i 0,40 kg dla diety ubogotłuszczowej.

U uczestników wszystkich 3 grup zaobserwowano zwiększenie obwodu pasa, przy czym największe u osób na diecie z ograniczeniem tłuszczu – średni wzrost o 1,2 cm. U pacjentów, którzy realizowali dietę śródziemnomorską bogatą w oliwę z oliwek, średni wzrost obwodu pasa wynosił 0,85 cm, a w grupie diety śródziemnomorskiej bogatej w orzechy – 0,37 cm.

Dr Estruch i jego współpracownicy uważają, że uzyskane wyniki dowodzą niewielkiego wpływu zwiększenia spożycia tłuszczów roślinnych na masę ciała i obwód talii. Jest to wyraźne zwłaszcza przy zestawieniu wyników z danymi uzyskanymi w przypadku diety o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Autorzy dodają, że ”Zamiast tego zaobserwowano małe, ale znaczące zmniejszenie masy ciała i mniejszy wzrost obwodu talii u osób stosujących dietę śródziemnomorską, w porównaniu z grupą kontrolą (z ograniczeniem tłuszczu). Co ważne, nawet niewielkie zmiany w masie ciała wiążą się z korzyściami zdrowotnymi w postaci mniejszego ryzyka takich chorób, jak cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe”.

17.06.2016
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?