Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".


Fot. pixabay.com

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, w tym napoje energetyczne i sportowe - są największym źródłem cukru w jadłospisie Amerykanów. Choć ich popularność zmalała w ciągu ostatniej dekady, niedawno zaobserwowano wzrost ich spożycia wśród osób dorosłych - zauważają autorzy analizy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.

Naukowcy przyjrzeli się danym dotyczącym 80 647 kobiet uczestniczących w badaniach Nurses' Health Study (1980-2014) i 37 716 mężczyzn biorących udział w Health Professionals Follow-up Study (1986-2014). W obu przypadkach badani co dwa lata wypełniali kwestionariusze dotyczące stylu życia, diety i stanu zdrowia.

Po uwzględnieniu różnych istotnych czynników ryzyka przedwczesnego zgonu naukowcy ustalili, że im częstsze było spożycie słodzonych napojów, tym większe było ryzyko wczesnego zgonu z różnych przyczyn. W porównaniu ze spożywaniem słodzonych napojów rzadziej niż raz w miesiącu, picie ich od 1 do 4 razy w miesiącu zwiększało ryzyko o 1 proc., od 2 do 6 razy w tygodniu - o 6 proc., od 1 do 2 razy dziennie - o 14 proc., a ponad 2 razy dziennie o 21 proc. Wyraźniejszą zależność pomiędzy ilością wypijanych słodkich napojów a ryzykiem wczesnego zgonu zaobserwowano u kobiet.

Największy wpływ spożywanie słodzonych napojów miało na ryzyko wczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. U osób, które piły takie napoje dwa razy dziennie, ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego było o 31 proc. większe niż u osób spożywających je rzadko. Każda dodatkowa porcja dziennie zwiększała ryzyko o dodatkowe 10 proc.

Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn zaobserwowano mniejszą zależność pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów w ryzykiem wczesnego zgonu z powodu nowotworów.

Zastępowanie napojów słodzonych cukrem napojami zawierającymi sztuczne słodziki redukowało ryzyko jedynie w umiarkowanym stopniu. W przypadku osób pijących sztuczne napoje bardzo często (cztery razy dziennie lub częściej) wzrastało z kolei zarówno ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu, jak i ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

"Te wyniki to kolejny argument przemawiający za ograniczeniem spożycia słodzonych napojów i zastąpienia ich zdrowymi napojami, a najlepiej wodą. Pozytywnie wpłynie to na zdrowie, jak i długość życia" - komentuje jedna z autorek analizy Vasanti Malik.

19.03.2019
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?