Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".
Fot. pixabay.com
Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, w tym napoje energetyczne i sportowe - są największym źródłem cukru w jadłospisie Amerykanów. Choć ich popularność zmalała w ciągu ostatniej dekady, niedawno zaobserwowano wzrost ich spożycia wśród osób dorosłych - zauważają autorzy analizy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Naukowcy przyjrzeli się danym dotyczącym 80 647 kobiet uczestniczących w badaniach Nurses' Health Study (1980-2014) i 37 716 mężczyzn biorących udział w Health Professionals Follow-up Study (1986-2014). W obu przypadkach badani co dwa lata wypełniali kwestionariusze dotyczące stylu życia, diety i stanu zdrowia.
Po uwzględnieniu różnych istotnych czynników ryzyka przedwczesnego zgonu naukowcy ustalili, że im częstsze było spożycie słodzonych napojów, tym większe było ryzyko wczesnego zgonu z różnych przyczyn. W porównaniu ze spożywaniem słodzonych napojów rzadziej niż raz w miesiącu, picie ich od 1 do 4 razy w miesiącu zwiększało ryzyko o 1 proc., od 2 do 6 razy w tygodniu - o 6 proc., od 1 do 2 razy dziennie - o 14 proc., a ponad 2 razy dziennie o 21 proc. Wyraźniejszą zależność pomiędzy ilością wypijanych słodkich napojów a ryzykiem wczesnego zgonu zaobserwowano u kobiet.
Największy wpływ spożywanie słodzonych napojów miało na ryzyko wczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. U osób, które piły takie napoje dwa razy dziennie, ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego było o 31 proc. większe niż u osób spożywających je rzadko. Każda dodatkowa porcja dziennie zwiększała ryzyko o dodatkowe 10 proc.
Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn zaobserwowano mniejszą zależność pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów w ryzykiem wczesnego zgonu z powodu nowotworów.
Zastępowanie napojów słodzonych cukrem napojami zawierającymi sztuczne słodziki redukowało ryzyko jedynie w umiarkowanym stopniu. W przypadku osób pijących sztuczne napoje bardzo często (cztery razy dziennie lub częściej) wzrastało z kolei zarówno ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu, jak i ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
"Te wyniki to kolejny argument przemawiający za ograniczeniem spożycia słodzonych napojów i zastąpienia ich zdrowymi napojami, a najlepiej wodą. Pozytywnie wpłynie to na zdrowie, jak i długość życia" - komentuje jedna z autorek analizy Vasanti Malik.