×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Rada Gospodarki Żywnościowej o wynikach badań soli wypadowej użytej do produkcji żywności

MR, WSSEP, WSSEGW

"Dostępne badania świadczą o tym, że zdrowie konsumentów nie było i nie jest zagrożone. Badania jakościowe produktów żywnościowych prowadzone przez producentów i służby nadzoru nad bezpieczeństwem żywności nie wykazały dotychczas żadnej ich szkodliwości" - oświadczyła Rada Gospodarki Żywnościowej w sprawie przypadków użycia soli wypadowej do produkcji żywności.

"Konsumenci powinni dowiedzieć się, że polski przemysł spożywczy działa odpowiedzialnie i etycznie. Wszystkie zakłady, w których wykryto stosowanie soli wypadowej, padły ofiarą oszustwa, polegającego na zafałszowaniu soli jako środka spożywczego i co niezwykle istotne - nie kierowały się chęcią zysku. Zakłady te, w tym samym stopniu, co konsumenci, zostały oszukane, a ich dobre imię zostało narażone na szwank" - podkreśliła Rada.

"Polski system kontroli żywności jest uznawany za jeden z najszczelniejszych w Europie i w świecie, i jest ściśle powiązany z System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF, ang. Rapid Alert System for Food and Feed) działającym od wielu lat w Unii Europejskiej. Powtarzamy: w omawianej sprawie ujawniono przypadki nie mające wpływu na zdrowie konsumentów, a zatem zdrowie konsumentów nie było i nie jest zagrożone" - dodaje RGŻ.

"Popieramy zainteresowanie mediów i podzielamy intencje, ale uważamy, że przedwczesne komunikaty nie powinny wprowadzać konsumentów w błąd i powinny opierać się na rzetelnych danych i faktach, dostarczonych przez wyspecjalizowane służby kontrolne" - stwierdziła Rada.

"Jak wiemy, decyzją służb weterynaryjnych oraz sanitarnych prowadzone są kontrole zakładów przetwórstwa spożywczego. Jak poinformował w piątek zastępca głównego Lekarza Weterynarii Jarosław Naze, do 2 marca br. zakończono analizę 2276 skontrolowanych podmiotów. Kierując się jednak zasadą ostrożności, kontrole są kontynuowane wg ustalonych wytycznych i harmonogramów w zakładach, nad którymi sprawuje nadzór Inspekcja Weterynaryjna (żywność pochodzenia zwierzęcego ) i Państwowa Inspekcja Sanitarna (żywność pochodzenia roślinnego)" - wyjaśnia RGŻ.

"Wcześniejszy komunikat po spotkaniu Głównego Lekarza Weterynarii z Głównym Inspektorem Sanitarnym informuje, iż wyniki prowadzonych od wielu lat w ramach monitoringu zanieczyszczeń i urzędowej kontroli żywności przez PIS badań laboratoryjnych (ok. 60 tys. próbek rocznie) i Inspekcję Weterynaryjną (ok. 457 tyś. próbek łącznie) w gotowych produktach spożywczych, nie dają podstaw do niepokoju, że żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - zapewnia Rada.

Rada Gospodarki Żywnościowej jest forum branżowych organizacji pozarządowych sektora rolno-spożywczego. W skład Rady wchodzą aktualnie przedstawiciele delegowani przez 56 organizacji: stowarzyszenia, izby gospodarcze. Rada może wnioskować do Ministra Rolnictwa o przyjęcie nowych członków, posiadających osobowość prawną, podejmując stosowną uchwałę.

6 marca w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu odbył briefing prasowy w sprawie soli. Udział wzięli Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu - dr n.med Andrzej Trybusz, Wojewoda Wielkopolski Piotr Florek oraz Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii - Lesław Szabłoński. Podczas spotkania podano wyniki przebadanej soli spożywczej i peklosoli.

Badaniem objęto następujące parametry: woda, chlorek sodu w s.m%; pH 1% roztworu, żelazocyjanek potasu, jod, metale (arsen, rtęć, ołów, kadm, miedź), azotyny, azotany, siarczany. Przedstawione wyniki badań 5 próbek soli (3 - sól jadalna, 2 - peklosól) nie wskazują na możliwość wystąpienia szkodliwych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do wytworzenia których używana była badana sól.

Dr n. med. Piotr Burda, Krajowy Konsultant w dziedzinie toksykologii klinicznej, wydał opinię w kwestii toksyczności soli wypadowej i jej oddziaływania na zdrowie człowieka. Dr Burda wykorzystał do swojej opinii informacje o składnikach zawartych w kartach charakterystyki produktu "sól wypadowa", dostępnych na stronach internetowych producentów. W składzie soli wypadowej, zależnie od producenta, znajdują się: chlorek sodu (NaCl), siarczan sodowy (Na2SO4) oraz żelazocyjanek potasu (jako antyzbrylacz). Opisane w kartach charakterystyk objawy narażenia na sól wypadową dotyczą kontaktu z produktem in substantia. Podstawowym składnikiem soli wypadowej, podobnie jak soli jadalnej, jest chlorek sodu [NaCl] (w ilości 96-98%), którego dawka toksyczna określona została na 0,5-1,0g na kilogram masy ciała.

Zawartość "siarczanów" (siarczan sodu) w soli wypadowej określona jest na 1,5-4% (zależnie od producenta) czyli 1,5-4g na 100g soli wypadowej in substantia. Siarczan sodu jest substancją mało toksyczną, stosowaną także w lecznictwie jako środek przeczyszczający (sól glauberska).

08.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta