×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Towarzystwa naukowe o niskokalorycznych substancjach słodzących

„Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii” 2012, tom 8 nr 4

Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zajęło stanowisko w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Towarzystwa te nawiązały do doniesień naukowych, które dotyczą ewentualnego wzrostu ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory u zwierząt doświadczalnych karmionych sacharyną, aspartamem i cyklaminianami. Podkreślono, że ostatnie badania przeprowadzone u ludzi takiego ryzyka nie wykazały.

Powołując się na powyższe dane a cytując ze stanowiska „Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdza bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w produktach żywnościowych i rekomenduje zastępowanie nimi sacharozy przez osoby z rozpoznaniem nadwagi i otyłości, a szczególnie w sytuacji występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozycukrzycy typu 2)”.

Podkreślono jednocześnie korzystny wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na masę ciała dzieci i młodzieży (badanie z randomizacją ukazało się na łamach czasopisma New England Journal of Medicine). Natomiast nie należy stosować sacharyny w czasie ciąży, gdyż przechodzi ona przez łożysko, a nieznany jest jej wpływ na płód. Inne słodziki mogą być w ciąży stosowane.

Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Towarzystwo Diabetologiczne podkreśliły konieczność przeprowadzania analizy kaloryczności produktów w których cukier został zastąpiony niskokalorycznymi substancjami słodzącymi gdyż niejednokrotnie okazuje się, że mimo stosowania zamiennika nadal charakteryzują się wysoką kalorycznością (chociażby z uwagi na zbyt dużą ilość tłuszczu) przez co przyczyniają się do wzrostu masy ciała i pogarszają kontrolę glikemii.

Ostatnią istotna sprawa, na którą zwrócono uwagę to fakt, że stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących powinno być tylko jednym z elementów zmiany stylu życia. Równie ważna jest kontrola spożycia tłuszczu (zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz regularna aktywność fizyczna (minimum 5 razy w tygodniu, 30 min. ćwiczeń tlenowych takich jak: marsz, jazda na rowerze, pływanie na basenie).


Stanowisko ukazało się w oficjalnym czasopiśmie Towarzystwa Badań nad Otyłością „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii” 2012, tom 8 nr 4

13.02.2013
Zobacz także
  • Słodzik: niskokaloryczny narkotyk?
  • Opodatkować cukier jak alkohol i tytoń?
  • Słodziki – czy są bezpieczne?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta