Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta kapuściana (prezydencka)

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
Dominika Wnęk, dietetyk CMUJ

Dieta kapuściana (prezydencka) zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę. Produkty mięsne i zbożowe należy istotnie ograniczyć.


Fot. pixabay.com

Ogólne zasady diety kapuścianej

Dieta ta szczególną popularność zyskała 10 lat temu. Trwa 7 dni, a jej podstawowym składnikiem jest biała lub włoska kapusta (niektóre źródła podają także kapustę kiszoną). Specjalnie przygotowany plan żywieniowy ma zapewnić zmniejszenie masy ciała o 3–6 kg w ciągu miesiąca.

Podstawą diety jest codzienne spożywanie zupy kapuścianej, przygotowanej z następujących składników: główka kapusty włoskiej lub białej, 6 cebul, 2 zielone papryki (ewentualnie jedna czerwona, jedna żółta), pęczek selera naciowego, 6 świeżych pomidorów (ewentualnie pomidory z puszki) oraz przyprawy: pieprz, czosnek i chilli.

Sposób przygotowania zupy

Po starannym umyciu warzyw kroi się je w kostkę; pomidory należy uprzednio sparzyć i obrać ze skórki. Następnie na głęboką patelnię wlewa się łyżkę oliwy i wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli smaży aż do miękkości. Na samym końcu dodaje się cebulę. Następnie wszystkie warzywa przekłada się do garnka, zalewa wodą i gotuje, aż staną się jeszcze bardziej miękkie. Na samym końcu dodaje się przyprawy, pamiętając o absolutnym zakazie dodawania soli.

Dieta kapuściana: 7-dniowy jadłospis

Dzień 1.
Na I śniadanie zupa kapuściana, po której można się napić czarnej kawy. Drugie śniadanie powinno się składać z warzyw. Na obiad ponownie zupa kapuściana. Po niej można sobie pozwolić na czarna herbatę. Podwieczorek to dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Zamiast kolacji proponuje się wypić dużo wody mineralnej i soków owocowych.

Dzień 2.
Na I śniadanie warzywa gotowane lub surowe. Preferowane są warzywa zielone, liściaste, zdecydowanie niewskazane są fasola, kukurydza i groch. W tym dniu rezygnuje się także z wszelkich owoców. Na obiad oczywiście porcja zupy kapuścianej. Kolacja to dwa ziemniaki pieczone w mundurkach, polane masłem, ale bez dodatku soli.

Dzień 3.
Na I śniadanie zupa kapuściana, a na II dowolny owoc (z wyjątkiem banana). Dodatkowo można wypić szklankę gorzkiej herbaty. Na obiad dowolne warzywa (z wyjątkiem ziemniaków). Podwieczorek to owoce. Z kolacji rezygnujemy, chyba że odczuwamy ogromny głód. Wtedy można zjeść porcję zupy kapuścianej.

Dzień 4.
Na I śniadanie zupa kapuściana. Na II śniadanie i obiad można sobie pozwolić na banany (nawet 4 sztuki). Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka. Dodatkowo na zakończenie dnia zaleca się wypicie dużej ilości wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 5.
Śniadanie jak zwykle składa się z zupy kapuścianej. Obiad to 200 g mięsa (najlepiej pierś z kurczaka lub wołowina). Na kolację 6 pomidorów. Następnie należy wypić około 2 litrów wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 6.
Dzień rozpoczynamy porcją zupy kapuścianej. Na obiad porcja piersi z kurczaka lub indyka, ewentualnie wołowina albo chuda ryba. Kolacja powinna się składać z zielonych warzyw, po których należy wypić dużą ilość wody mineralnej niegazowanej.

Dzień 7.
Śniadanie to porcja zupy kapuścianej. Obiad powinien się składać z brązowego niełuskanego ryżu i porcji warzyw. Kolacja w tym dniu jest zabroniona, ale należy pić dużo soków owocowych i wody mineralnej.

  • łatwa, szybka i niedroga

Plusy diety kapuścianej

  • Przy dużej monotonii diety jej zaletą jest krótki czas trwania.
  • Podstawa, którą stanowi zupa, jest łatwa do przygotowania i niedroga.
  • Nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czasowego ze względu na ograniczoną ilość dozwolonych produktów, spożywanych głównie w postaci surowej.

Minusy diety kapuścianej

  • monotonna, niezdrowa, niezbilansowana
  • utrudnia wchłanianie witamin
  • może powodować bóle głowy, rozdrażnienie

  • Brak jakichkolwiek podstaw naukowych takiego modelu żywienia, dieta kapuściana nie uczy właściwych, „zdrowych” nawyków żywieniowych.
  • Brakuje wyjaśnienia, z czego wynika właśnie tak zaplanowany jadłospis (dlaczego raz można jeść 4 posiłki, a innym razem tylko 3?, z czego wynika zakaz spożywania bananów w danym dniu, podczas gdy w innym można zjeść ich aż 4 sztuki?).
  • Ze względu na bardzo duży deficyt kaloryczny następuje znaczne zmniejszenie podstawowej przemiany materii. W związku z tym po zaprzestaniu jej stosowania bardzo prawdopodobny jest szybki efekt jo-jo.
  • Dieta niezbilansowana pod względem podstawowych składników odżywczych (białka, tłuszczu i węglowodanów).
  • Dieta całkowicie eliminuje spożycie tłuszczu, co znacznie utrudnia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E i K.
  • Deficyt składników mineralnych, takich jak żelazo (małe ilości mięsa), wapń (małe ilości produktów nabiałowych), magnez (bardzo małe spożycie produktów węglowodanowych z mąki z pełnego przemiału).
  • Niedostateczna podaż składników odżywczych może być przyczyną bólu głowy, ogólnego osłabienia i rozdrażnienia.
  • Dieta bardzo monotonna (codziennie lub kilka razy dziennie ta sama zupa).
  • Ze względu na specyficzny smak kapusty nie każdemu może odpowiadać smak proponowanej zupy.

11.07.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.