A gdyby tak na wiosnę gęste i zawiesiste sosy zastąpić smaczną i ubogokaloryczną salsą?
Fot. freeimages.com / Jeffrey Collingwood
Salsa to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Można śmiało powiedzieć, że kuchnia meksykańska nie może się obyć bez sals. Są łatwe w przygotowaniu i dodają potrawom walorów smakowych. Można je przygotować ze świeżych lub lekko podgotowanych warzyw lub owoców, świeżych ziół i papryczki chili. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Ostre składniki (papryczkę chili, cebulę) trzeba pokroić drobniej niż pozostałe produkty.
Salsę można jeść na zimno oraz na ciepło. Dobrze się komponuje z daniami z grilla: drobiem, wołowiną, rybami, warzywami czy pieczarkami.
Proponujemy kilka przepisów na salsę.
Nietypowa salsa z buraków i orzechów włoskich
4 małe pieczone buraki
¼ cebuli
garść świeżej pietruszki
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g orzechów włoskich
Salsa cytrusowa
½ ogórka z usuniętymi nasionami
1 zielona papryczka chili
6 dużych pomidorów
1 czerwony grejfrut
sok i drobno starta skórka z 1 limonki
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
½ mango
garść świeżej kolendry
Salsa z kukurydzą
150 g kukurydzy z puszki
20 g papryczki jalapeno
1 zielona papryczka chili
sok z 1 limonki
2 łyżeczki świeżych liści mięty
2 łyżeczki świeżych liści kolendry
sól i świeżo mielony pieprz czarny
Salsa ananasowa
1 łyżeczka drobnego cukru brązowego
300 g świeżego, obranego i pozbawionego twardego środka ananasa
½ czerwonej papryczki chili
1 łyżeczka sambal oelek (tradycyjny sos indonezyjski sporządzony z dojrzałych czerwonych papryczek chili)
sok z 1 limonki
2 łyżeczki świeżej kolendry
sól do smaku
Klasyczna salsa
250 g świeżych, aromatycznych pomidorów
1 mała cebula
3 łagodne chili
pęczek świeżej kolendry
sól do smaku
sok z limonki do smaku
1 łyżeczka wody