Nazwa witamina E obejmuje grupę tokoferoli i tokotrienoli wykazujących różną aktywność biologiczną. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol, dla którego przyjmuje się aktywność 100%. Pozostałe tokoferole i tokotrienole wykazują znacznie słabszą aktywność biologiczną.
Fot. pixabay.com
Witamina E w organizmie pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza. Przeciwdziała gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne chroni organizm przed ryzykiem rozwoju degeneracyjnych chorób metabolicznych. Poza tym opóźnia procesy starzenia.
U ludzi dorosłych nie obserwowano klinicznych objawów niedoboru.
Nie wykazano również ujemnego wpływu na organizm wynikającego z krótkotrwałego spożycia nadmiernych ilości witaminy E. Spożywanie bardzo dużych dawek może być przyczyną u niektórych ludzi dorosłych: zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni. Ostatnio zwraca się uwagę na możliwość niekorzystnego wpływu na zdrowie spożywania suplementów witaminy E w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę lub wyższych przez okres przynajmniej roku. Podstawowym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa.
Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
oleje roślinne | 1,40–149,0 mg |
margaryny | 9,00–27,72 mg |
kapusta biała | 1,67 mg |
papryka czerwona | 2,90 mg |
papryka zielona | 3,10 mg |
natka pietruszki | 3,16 mg |
pomidor | 1,22 mg |
szpinak | 1,88 mg |
czarne jagody | 1,88 mg |
jabłko | 0,49 mg |
migdały | 24,00 mg |
orzechy laskowe | 38,71 mg |
orzechy włoskie | 2,60 mg |
pestki dyni | 26,00 mg |
nasiona słonecznika | 27,81 mg |