Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Niacyna (witamina PP)

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Pojęciem niacyna (witamina PP) określamy kwas nikotynowy i jego amid. Oba te związki wykazują jednakową aktywność biologiczną. Kwas nikotynowy jest składnikiem dwóch koenzymów NAD (dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego) i NADP (fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego), będących składnikami enzymów oksyreduktaz, uczestniczących w pośredniej przemianie białka, tłuszczu i węglowodanów.


Fot. pixabay.com

Niacyna pełni różne funkcje w organizmie m.in.:

  • jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego
  • bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
  • przypisuje się jej zdolność obniżania stężenia cholesterolu i triglicerydów w surowicy oraz rozszerzania naczyń krwionośnych.

Brak w diecie niacyny wywołuje pelagrę – chorobę, której objawami są zapalenie skóry, biegunka, nudności, zmiany na języku i w jamie ustnej, a nawet paraliż kończyn i demencja. Ponadto niedobory niacyny mogą powodować:

  • zaburzenia w procesie glikolizy
  • zakłócenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego
  • dysfunkcje układu trawiennego.

Również w przypadku tej witaminy nie opisano niekorzystnego wpływu na zdrowie po jednorazowym spożyciu jej dużych ilości. Jednakże przyjmowanie przez dłuższy czas dużych dawek może powodować martwicę wątroby, arytmię serca, zaburzenia skórne oraz zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

Określając zapotrzebowanie na niacynę, należy brać pod uwagę fakt, że może być ona także syntetyzowana w organizmie człowieka z tryptofanu. Z 60 mg tryptofanu powstaje 1 mg niacyny. Jednakże należy pamiętać, że tryptofan dostarczany z dietą jest wykorzystywany w pierwszej kolejności do utrzymania bilansu azotowego, odbudowy pirydynowych nukleotydów krwi, a dopiero później do syntezy niacyny.

1 równoważnik niacyny = 1 mg niacyny = 1 mg kwasu nikotynowego = 60 mg tryptofanu

Niacyna w znacznych ilościach występuje w mięsie i przetworach mięsnych, zwłaszcza w mięsie wieprzowym i drobiowym oraz w wątrobie, a z produktów roślinnych w ziemniakach i produktach zbożowych.

Zawartość niacyny w 100 g wybranych produktów spożywczych
cielęcina 6,00–6,50 mg
wieprzowina 3,06–7,24 mg
wołowina 3,55–6,69 mg
mięso indycze 3,26–9,27 mg
mięso kurczaka 2,78–12,44 mg
łosoś 7,50 mg
makrela wędzona 8,00 mg
29.05.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Akcja „Polska to chory kraj”
    Jeśli każdego roku nowotwory są przyczyną śmierci ok. 100 tys. Polaków, a dostęp do leczenia raka jest na jednym z najniższych poziomów w Unii Europejskiej, jeśli średni czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa wynosi 24 miesiące, a u kardiologa dziecięcego 12 miesięcy, jeśli na 1000 mieszkańców Polski przypada 2,4 lekarza, jeśli polskie szpitale są zadłużone na 14 mld złotych, to diagnoza musi brzmieć – Polska to chory kraj. Ale lekarze opracowali terapię. I apelują, aby rozpocząć ją jak najszybciej.
  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.