×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Nadwrażliwość na nikiel

Pytanie nadesłane do redakcji

Jestem uczulona na metale, a zjadłam rybę z puszki i po godzinie na skórze pojawiły mi się zaczerwienione wodne grudki. Czy to możliwe, że taka reakcja nie wystąpiła wcześniej? Jadałam takie produkty i nic się nie działo.

Odpowiedziała

dr n. med. Agnieszka Padjas
specjalista chorób wewnętrznych
Klinika Alergii i Immunologii Collegium Medicum UJ

Nadwrażliwość na nikiel jest jedną z najczęstszych przyczyn kontaktowego zapalenia skóry (tzw. wyprysku). Szacuje się, że w Europie ok. 8–10% pacjentów z wypryskiem cierpi z powodu alergii na nikiel. Nadwrażliwość na nikiel częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Objawy alergii na nikiel zwykle pojawiają się w miejscu kontaktu (lub w pobliżu) skóry z tym metalem. Zmiany skórne po kontakcie z niklem to zaczerwienienie (rumień) skóry i pęcherzyki, ze złuszczaniem naskórka. Zmianom tym towarzyszy świąd skóry, rzadziej nasilone pieczenie. Czasami zmiany występują na dużej powierzchni skóry w postaci sączących nadżerek pokrytych strupami. Zmiany takie łatwo ulegają bakteryjnemu nadważeniu. W Polsce wyprysk niklowy najczęściej powodują następujące przedmioty: klipsy i kolczyki, łańcuszki, naszyjniki, bransoletki zegarków, guziki dżinsów i sprzączki pasów.

Rzadko zdarza się, że chorym silnie uczulonym szkodzi także nikiel znajdujący się w pożywieniu lub wodzie. Nikiel znajduje się głównie w wodzie wodociągowej, w wodach gruntowych w pobliżu niektórych zakładów przemysłowych, w gotowanych w metalowych garnkach zupach jarzynowych (mają niskie pH, np. zupa szczawiowa, co ułatwia uwalnianie niklu z metalu) oraz w tych gatunkach margaryny, do produkcji których jako katalizatora używa się mrówczanu niklu. Nikiel występuje także w podrobach, roślinach strączkowych, orzechach laskowych, migdałach, marcepanie, sokach owocowych, czekoladzie, a także produktach konserwowych, zwłaszcza rybach.

Możliwe jest więc, że zmiany skórne, o których Pani pisze, to efekt spożycia konserwy rybnej. Warto jednak pamiętać, że jest to rzadka manifestacja alergii na nikiel, najczęstszą jest wyprysk skórny w miejscu kontaktu z tym metalem, a większość chorych z nadwrażliwością na nikiel dobrze toleruje wyżej wymienione produkty. Dlatego u chorych z uczuleniem na nikiel nie zaleca się restrykcyjnej diety z wyłączeniem wszystkich produktów zawierających ten metal, jednak w Pani przypadku być może konieczne będzie unikanie konserw rybnych.

24.09.2012
Zobacz także
  • Alergia na chrom
  • Alergia na kobalt
  • Alergia na nikiel
Wybrane treści dla Ciebie
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Alergia na jad owadów
  • Pokrzywka
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Dopełniacz
  • Nadwrażliwość zębów
  • Kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy): przyczyny, objawy i leczenie
  • Alergia na leki
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta