Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zgonów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Do głównych czynników ryzyka rozwoju tych chorób zalicza się nieprawidłową dietę, otyłość oraz brak aktywności fizycznej. Skutecznie prowadzona profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych może zmniejszać ryzyko ich wystąpienia nawet o 80%.
Fot. iStockphoto
W przypadku leczenia chorób sercowo-naczyniowych pierwsze zalecenie stanowi zmiana stylu życia, obejmująca odpowiednio zbilansowaną dietę, zwiększenie aktywności fizycznej oraz zaprzestanie palenia.
W zamieszczonej poniżej tabeli podsumowano założenia diety zalecanej w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.
Rekomendacje przygotował zespół ds. postępowania dietetycznego w kardiologii u osób dorosłych w składzie: dr inż. Danuta Gajewska – przewodnicząca, dr inż. Ewelina Pałkowska-Goździk, dr hab. Ewa Lange, dr hab. n. med., prof. SGGW Joanna Niegowska, dr n. farm. Paweł Paśko, dr n. med. Aneta Kościołek, mgr Katarzyna Fibich oraz mgr Sylwia Gudej.
Składowe diety | Zalecana ilość |
---|---|
Wartość energetyczna diety | Pozwalająca na utrzymanie optymalnej masy ciała, a w przypadku osób z otyłością umożliwiająca zmniejszenie masy ciała o 5–10% |
Nasycone kwasy tłuszczowe | <7% energii z diety; w zastępstwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
Kwasy tłuszczowe typu trans | Możliwie najmniejsza ilość z produktów przetworzonych oraz <1% energii z produktów naturalnych |
Węglowodany | Ograniczenie węglowodanów łatwo przyswajanych (m.in.: fruktozy i sacharozy); wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym |
Sól kuchenna | <5 g |
Błonnik pokarmowy | 30–45 g dziennie z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców; szczególnie rekomendowane produkty stanowiące źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie |
Warzywa | Co najmniej 400 g dziennie |
Owoce | Co najmniej 200 g dziennie |
Ryby | Przynajmniej 2 razy w tygodniu, w tym 1 porcja ryb tłustych |
Płyny | 1,5–2 l dziennie (ze wszystkich źródeł), w tym głównie woda o niskiej zawartości sodu |
Alkohol | Ograniczenie do 20 g alkoholu dziennie dla mężczyzn i 10 g alkoholu dziennie dla kobiet |
Orzechy (niesolone) | Porcja ok. 30 g dziennie |
Czosnek | 1–2 ząbki |
Produkty sojowe | Co najmniej 25 g dziennie białka sojowego |
Fitosterole | 2 g dziennie |
Zobacz pełną treść Standardów postępowania dietetycznego w kardiologii