×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016

DW
ptd.org.pl

Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zgonów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Do głównych czynników ryzyka rozwoju tych chorób zalicza się nieprawidłową dietę, otyłość oraz brak aktywności fizycznej. Skutecznie prowadzona profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych może zmniejszać ryzyko ich wystąpienia nawet o 80%.


Fot. iStockphoto

W przypadku leczenia chorób sercowo-naczyniowych pierwsze zalecenie stanowi zmiana stylu życia, obejmująca odpowiednio zbilansowaną dietę, zwiększenie aktywności fizycznej oraz zaprzestanie palenia.

W zamieszczonej poniżej tabeli podsumowano założenia diety zalecanej w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.

Rekomendacje przygotował zespół ds. postępowania dietetycznego w kardiologii u osób dorosłych w składzie: dr inż. Danuta Gajewska – przewodnicząca, dr inż. Ewelina Pałkowska-Goździk, dr hab. Ewa Lange, dr hab. n. med., prof. SGGW Joanna Niegowska, dr n. farm. Paweł Paśko, dr n. med. Aneta Kościołek, mgr Katarzyna Fibich oraz mgr Sylwia Gudej.

Składowe diety Zalecana ilość
Wartość energetyczna diety Pozwalająca na utrzymanie optymalnej masy ciała, a w przypadku osób z otyłością umożliwiająca zmniejszenie masy ciała o 5–10%
Nasycone kwasy tłuszczowe <7% energii z diety; w zastępstwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe typu trans Możliwie najmniejsza ilość z produktów przetworzonych oraz <1% energii z produktów naturalnych
Węglowodany Ograniczenie węglowodanów łatwo przyswajanych (m.in.: fruktozy i sacharozy); wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym
Sól kuchenna <5 g
Błonnik pokarmowy 30–45 g dziennie z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców; szczególnie rekomendowane produkty stanowiące źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie
Warzywa Co najmniej 400 g dziennie
Owoce Co najmniej 200 g dziennie
Ryby Przynajmniej 2 razy w tygodniu, w tym 1 porcja ryb tłustych
Płyny 1,5–2 l dziennie (ze wszystkich źródeł), w tym głównie woda o niskiej zawartości sodu
Alkohol Ograniczenie do 20 g alkoholu dziennie dla mężczyzn i 10 g alkoholu dziennie dla kobiet
Orzechy (niesolone) Porcja ok. 30 g dziennie
Czosnek 1–2 ząbki
Produkty sojowe Co najmniej 25 g dziennie białka sojowego
Fitosterole 2 g dziennie


Zobacz pełną treść Standardów postępowania dietetycznego w kardiologii

13.12.2016
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta