Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jaką dietę należy stosować w przypadku zwiększonego stężenia cholesterolu oraz triglicerydów?

Jaką dietę należy stosować w przypadku zwiększonego stężenia cholesterolu oraz triglicerydów?
Fot. pixabay.com

Zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL można osiągnąć przez:

  • zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych w maśle, smalcu, tłustych serach, czerwonym mięsie) i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych w twardych margarynach) oraz zastąpienie ich nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje, tłuste ryby morskie)
  • zmniejszenie spożycia cholesterolu LDL, zawartość cholesterolu w poszczególnych produktach przedstawiono w tabeli)
  • spożywanie produktów wzbogaconych w sterole lub stanole roślinne (ponieważ ich korzystny wpływ nie został jeszcze jednoznacznie udowodniony, mogą być stosowane dodatkowo, nie zastępując innych metod postępowania).

(Zobacz: Co to jest cholesterol?, Zaburzenia lipidowe)


Zawartość cholesterolu Produkty
duża
  • wątróbka, podroby i produkty je zawierające
  • żółtko jaja kurzego
  • majonez
  • ikra ryb (kawior), skorupiaki
średnia
  • tłuszcz na mięsie
  • wędliny (np. salami), kaczka, gęsina
  • pełnotłuste mleko, ser, masło, śmietana, lody
  • przetworzone placki, ciasta, ciastka i wyroby cukiernicze
mała
  • ryby niepanierowane (białe i tłuste morskie)
  • ryby konserwowane w oleju roślinnym
  • bardzo chude mięsa, drób bez skóry
  • odtłuszczone mleko, odtłuszczony jogurt
  • serek wiejski
  • chleb
  • margaryny o małej zawartości tłuszczu
nie zawierają cholesterolu
  • wszystkie warzywa i oleje roślinne
  • owoce, włącznie z awokado i oliwkami
  • orzechy
  • płatki śniadaniowe, makaron (bez dodatku jaj)
  • ryż, popcorn (bez masła)
  • białko jajek, bezy
  • cukier

Zmniejszenie stężenia triglicerydów można osiągnąć przez ograniczenie spożycia węglowodanów, szczególnie łatwo przyswajalnych, oraz alkoholu, a także przez zwiększenie spożycia ryb. Należy pamiętać o codziennym spożywaniu warzyw i owoców.

21.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?