Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odnaleźli enzym - lipazę, który ułatwi wyprodukowanie tłuszczu korzystnego dla zdrowia.
Naukowcom zależy ponadto na wyeliminowaniu z tłuszczów tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych. Obecnie uważa się, że ten niekorzystny składnik żywności (znajdujący się głównie w margarynach twardych i w produktach przygotowywanych na tłuszczach piekarniczych) zwiększa poziom cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycrodnej LDL.
Co gorsze, obniża także frakcję cholesterolu HDL (tzw. „dobrego” cholesterolu). Uważa się, że jest on także niekorzystny dla zdrowia płodu i niemowlęcia, dlatego kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny je całkowicie eliminować z diety.
Według dr hab. Marka Adamczaka pracującego w Katedrze Biotechnologii Żywności UWM na świecie istnieje trend eliminowania z tłuszczu pokarmowego jego szkodliwych składników. Ułatwić to mogą właśnie enzymy. Jedyny minus to wciąż wysoka cena ich wytwarzania. Wyzwaniem staje się więc stworzenie tańszych metod ich syntezy.
Enzymy takie uzyskuje się głównie z drobnoustrojów, a ułatwić to mają różne narzędzia badawcze. Jednym z nich jest metagenomika, czyli technika umożliwiająca izolację całego DNA z próbek drobnoustrojów znajdujących się np. w glebie lub w ściekach oraz ukierunkowana ewolucja molekularna.
Na pochwałę zasługuje także fakt, że UWM jako pierwszy w Polsce podjął sie próby syntezy enzymu, który pozwoli wytwarzać na szersza skalę tłuszcze o zmienionych właściwościach zdrowotnych.