×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Rozdano środki na propagowanie zdrowego żywienia

MZ

Polskie Towarzystwo Dietetyki w Warszawie otrzyma 53 000 zł na promowanie inicjatyw dotyczących prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów szkół podstawowych oraz ich rodziców i opiekunów, a Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie - 219 500 zł na upowszechnianie wiedzy na temat obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach spożywczych wśród przedstawicieli przemysłu spożywczego.

W konkursie ofert na wybór realizatorów "Programu zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej na lata 2012-2014" na rok 2012 w ramach "Narodowego Programu Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym" startowały ponadto: WA ZDROWIE p. z o.o. z Lipkowa, Fundacja MY Pacjenci z Warszawy oraz City Clinic Sp. z o.o. z Warszawy.

Polskie Towarzystwo Dietetyki będzie miało za zadanie m.in. przeprowadzenie konkursu dla uczniów szkół podstawowych (w wieku od 6 do 13 lat), rodziców i opiekunów w co najmniej 10 szkołach na terenie minimum 3 różnych województw na temat zasad prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej. Kolejne zadanie to przygotowanie 5000 płyt CD z materiałami informacyjno-edukacyjnych nt. zasad prawidłowego żywienia oraz roli aktywności fizycznej, które będą przekazywane do szkół uczestniczących w programie w celu rozpowszechniania wśród rodziców i opiekunów. PTD przeprowadzi też ankietę wśród pracowników oświatowych pracujących w szkołach podstawowych biorących udział w programie.

Ponato do zadań Towarzystwo będzie należało stworzenie i prowadzenie profilu na temat organizowanego konkursu, na internetowych portalach społecznościowych (prowadzenie korespondencji, informowanie do realizowanych zadaniach oraz odpowiedź na zamieszczane pytania dotyczące prowadzonych działań).

Z kolei Instytut Żywności i Żywienia ma zorganizować warsztaty dla przedstawicieli producentów artykułów spożywczych, w tym opracować program szkoleń, opracować i wydrukować materiały informacyjno-edukacyjne dla uczestników warsztatów, w ilości 150 szt., przeprowadzić min. 4 warsztaty dla min. 120 osób, opracować i przeprowadzić ankietę wśród uczestników, dotyczącej kwestii związanych z obniżaniem zawartości cukru i tłuszczu (z uwzględnieniem kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans) w produktach spożywczych oraz opracować wyniki ankiety w formie raportu.

Do zadań IŻŻ będzie też należała nowelizacja norm żywieniowych dla populacji polskiej, w tym: opracowanie znowelizowanych norm żywieniowych na energię, białko, węglowodany i błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, wodę i elektrolity, z uwzględnieniem zaleceń żywieniowych i zaleceń w zakresie aktywności fizycznej, zasad oceny spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym w odniesieniu do norm oraz roli suplementów diety w realizacji norm żywienia, a także przygotowanie i dystrybucja na 10 000 płyt CD opracowania zawierającego znowelizowane normy żywieniowe do min. 2000 odbiorców.

Ponato IŻŻ ma za zadanie zowelizować dane o wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym: wykonać oznaczenia zawartości wybranych składników w wytypowanych gatunkach mięsa wieprzowego celem aktualizacji tabel składu i wartości odżywczej żywności, wykonać obliczenia wartości odżywczej wędlin wieprzowych i potraw z mięsa wieprzowego na podstawie składu recepturowego celem aktualizacji tabel składu i wartości odżywczej żywności, opracować program komputerowy służący do obliczania wartości odżywczej produktów złożonych i potraw na podstawie składu recepturowego oraz przygotować i rozprowadzić go na 10 000 płyt CD, jak również przygotować aktualizację bazy danych zawartości selenu w żywności.

26.11.2012
Zobacz także
  • Pieczywo – dlaczego warto jeść i jakie wybierać?
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
  • Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta