×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta MIND

dr n. med Dominika Wnęk, dietetyk

Co to jest dieta MIND?

Dieta MIND (MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to dieta polecana z dwóch powodów. Po pierwsze, wpływa na poprawę funkcji poznawczych, po drugie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz spowalnia postęp tej choroby.

Dieta MIND
Fot. Pixabay.com

W diecie MIND ogólne założenia diety śródziemnomorskiej i diety DASH uzupełniono o zalecenia spożycia produktów żywnościowych korzystnie wpływających na funkcjonowanie mózgu. Szczególną rolę odgrywają w niej więc warzywa zielonoliściaste (jarmuż, szpinak, sałata), które, jak wskazują badania, spowalniają pogarszanie się funkcji poznawczych, a ich największą skuteczność obserwuje się po spożyciu co najmniej 6 porcji tygodniowo. Ponadto charakteryzują się one większą zawartością antyoksydantów w porównaniu z innymi warzywami. Podobną rolę pełnią także owoce jagodowe, takie jak czarne jagody i truskawki. Zaleca się ponadto spożycie orzechów przynajmniej 5 razy w tygodniu.

Twórcy diety MIND wyróżnili 15 składników, spośród których 10 należy do produktów zalecanych (brain healthy), a 5 do niezalecanych (unhealthy).

Jakie produkty są zalecane w diecie MIND?

Wśród produktów zalecanych w diecie MIND wymienia się następujące produkty

  • warzywa zielonoliściaste
  • inne warzywa
  • orzechy
  • owoce jagodowe
  • nasiona roślin strączkowych
  • produkty pełnoziarniste
  • ryby
  • drób
  • oliwa z oliwek
  • wino

Jakie produkty są niezalecane w diecie MIND?

Z diety MIND należy wykluczyć:

  • czerwone mięso
  • masło i margarynę
  • ser żółty
  • ciasta i słodycze
  • produkty smażone i typu fast food

Na podstawie spożycia przedstawionych powyżej produktów dla danej osoby można obliczyć indeks diety MIND; jego wartość wynosi maksymalnie 15.

Badania potwierdzające skuteczność diety MIND

Dwa ważne badania dotyczące diety MIND przeprowadziły wspólnie dwa ośrodki – Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu. W pierwszym badaniu obserwowano grupę 960 uczestników projektu Rush Memory and Aging Project. Wszystkie osoby zakwalifikowane do programu wypełniały kwestionariusz częstości spożycia danych produktów oraz przeszły szczegółową ocenę funkcji poznawczych. Średni wiek badanych wynosił 81,4 roku, a czas obserwacji 4,7 roku. Po tym okresie stwierdzono, że wyższy indeks diety MIND wiązał się z wolniejszym pogarszaniem się funkcji poznawczych w czasie obserwacji.

Cel drugiego badania stanowiło porównanie efektywności diety śródziemnomorskiej, diety DASH i diety MIND w redukcji częstotliwości występowania choroby Alzheimera. Badaniem objęto 923 uczestników w wieku 58–98 lat, a średni czas obserwacji wynosił 4,5 roku. Uczestników regularnie oceniano pod kątem rozpoznania choroby Alzheimera. W czasie obserwacji wystąpiły 144 nowe przypadki tej choroby. Okazało się, że u osób z najwyższym indeksem diety MIND ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera było o 53% mniejsze niż u osób z najniższym indeksem MIND.

Wyniki przedstawionych badań wydają się bardzo obiecujące, jednak w celu wprowadzenia ogólnych rekomendacji dotyczących powszechnego stosowania diety MIND należy przeprowadzić dalsze badania obejmujące większą liczbę uczestników.

Piśmiennictwo

  1. van den Brink A.C., Brouwer-Brolsma E.M., Berendsen A.A. M. i wsp.: The Mediterranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), and Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) Diets Are Associated with Less Cognitive Decline and a Lower Risk of Alzheimer's Disease – A Review. Adv. Nutr. 2019 10(6): 1040–1065
  2. Marcason W.: What Are the Components to the MIND Diet? J. Acad. Nutr. Diet., 2015; 115 (10): 1744.
  3. Morris M.C., Tangney C.C., Wang Y. i wsp.: MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimers Dement., 2015; 11 (9): 1007–1014.
  4. Morris M.C., Tangney C.C., Wang Y. i wsp.: MIND diet slows cognitive decline with aging. Alzheimers Dement., 2015; 11 (9): 1015–1022. doi: 10.1016/j.jalz.2015.04.011. Epub 2015 Jun 15.
  5. Wieczorowska-Tobis K., Suwalska A.: Dieta MIND – co wiemy o jej efektywności. Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii, 2016; 1: 5–8.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

16.07.2021
Zobacz także
  • Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Choroba Alzheimera
  • Dieta w kamicy nerkowej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta