×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta MIND

Co to jest dieta MIND?

Dieta MIND (MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) to dieta polecana z dwóch powodów. Po pierwsze, wpływa na poprawę funkcji poznawczych, po drugie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz spowalnia postęp tej choroby.

Dieta MIND
Fot. Pixabay.com

W diecie MIND ogólne założenia diety śródziemnomorskiej i diety DASH uzupełniono o zalecenia spożycia produktów żywnościowych korzystnie wpływających na funkcjonowanie mózgu. Szczególną rolę odgrywają w niej więc warzywa zielonoliściaste (jarmuż, szpinak, sałata), które, jak wskazują badania, spowalniają pogarszanie się funkcji poznawczych, a ich największą skuteczność obserwuje się przy spożyciu co najmniej 6 porcji tygodniowo. Podobną rolę pełnią także owoce jagodowe, takie jak czarne jagody i truskawki. Zaleca się ponadto spożycie orzechów przynajmniej 5 razy w tygodniu.

Twórcy diety MIND wyróżnili 15 składników, spośród których 10 należy do produktów zalecanych (brain healthy), a 5 do niezalecanych (unhealthy).

Produkty zalecane:

  • warzywa zielonoliściaste
  • inne warzywa
  • orzechy
  • owoce jagodowe
  • nasiona roślin strączkowych
  • produkty pełnoziarniste
  • ryby
  • drób
  • oliwa z oliwek
  • wino

Produkty niezalecane:

  • czerwone mięso
  • masło i margaryna
  • ser żółty
  • ciasta i słodycze
  • produkty smażone i typu fast food

Na podstawie spożycia przedstawionych powyżej produktów dla danej osoby można obliczyć indeks diety MIND; jego wartość wynosi maksymalnie 15.

Badania potwierdzające skuteczność diety MIND

Dwa ważne badania dotyczące diety MIND przeprowadziły wspólnie dwa ośrodki – Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu. W pierwszym badaniu obserwowano grupę 960 uczestników projektu Rush Memory and Aging Project. Wszystkie osoby zakwalifikowane do programu wypełniały kwestionariusz częstości spożycia danych produktów oraz przeszły szczegółową ocenę funkcji poznawczych. Średni wiek badanych wynosił 81,4 roku, a czas obserwacji 4,7 roku. Po tym okresie stwierdzono, że wyższy indeks diety MIND wiązał się z wolniejszym pogarszaniem się funkcji poznawczych w czasie obserwacji.

Cel drugiego badania stanowiło porównanie efektywności diety śródziemnomorskiej, diety DASH i diety MIND w redukcji częstotliwości występowania choroby Alzheimera. Badaniem objęto 923 uczestników w wieku 58–98 lat, a średni czas obserwacji wynosił 4,5 roku. Uczestników regularnie oceniano pod kątem rozpoznania choroby Alzheimera. W czasie obserwacji wystąpiły 144 nowe przypadki tej choroby. Okazało się, że u osób z najwyższym indeksem diety MIND ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera było o 53% mniejsze niż u osób z najniższym indeksem MIND.

Wyniki przedstawionych badań wydają się bardzo obiecujące, jednak w celu wprowadzenia ogólnych rekomendacji dotyczących powszechnego stosowania diety MIND należy przeprowadzić dalsze badania obejmujące większą liczbę uczestników.

Piśmiennictwo:

Marcason W.: What Are the Components to the MIND Diet? J. Acad. Nutr. Diet., 2015; 115 (10): 1744.
Morris M.C., Tangney C.C., Wang Y. i wsp.: MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimers Dement., 2015; 11 (9): 1007–1014.
Morris M.C., Tangney C.C., Wang Y. i wsp.: MIND diet slows cognitive decline with aging. Alzheimers Dement., 2015; 11 (9): 1015–1022. doi: 10.1016/j.jalz.2015.04.011. Epub 2015 Jun 15.
Wieczorowska-Tobis K., Suwalska A.: Dieta MIND – co wiemy o jej efektywności. Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii, 2016; 1: 5–8.
30.01.2019

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.