Pytanie nadesłane do redakcji
Jakie produkty spożywcze podnoszą wskaźnik INR? Jestem 3 miesiące po zastawce (bentall) i ostatni wynik to 1,2.
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Zawartość witaminy K w diecie ma wpływ na INR. Zwiększenie zawartości witaminy K w diecie przyczynia się do zmniejszenia INR. Dlatego spożywanie produktów bogatych w tę witaminę przyczynia się do zmniejszenia tego wskaźnika.
Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych z grupy antagonistów witaminy K należy pamiętać, by produkty bogate w witaminę K spożywać w stałych ilościach. Zaleca się unikanie dużych wahań ilości spożytej witaminy wraz z dietą, co mogłoby zakłócić dawki leku przeciwzakrzepowego.
Do produktów o największej zawartości witaminy K zaliczane są warzywa i owoce. Poniżej w tabeli zestawiono zawartość witaminy K w 100 g produktów.
Tabela. WARZYWA µg/100g | |
---|---|
warzywo | µg/100g |
kukurydza z puszki | 0 |
grzyby | 0 |
imbir korzeń | 0,1 |
kalarepa | 0,1 |
rzepa | 0,1 |
buraki | 0,2 |
cebula | 0,4 |
brukiew | 0,4 |
dynia | 1,1 |
rzodkiewka | 1,3 |
czosnek | 1,7 |
maniok | 1,9 |
ziemniaki | 1,9 |
pomidory w puszce | 2,9 |
patison | 3 |
bakłażan | 3,5 |
fasolka czerwona z puszki | 4,1 |
papryka czerwona | 4,9 |
soczewica | 5 |
fasola czerwona sucha | 5,6 |
fasola biała sucha | 5,6 |
ogórek zielony bez skórki | 7,2 |
papryka zielona | 7,4 |
pomidor | 7,9 |
ciecierzyca | 9 |
marchew | 13,2 |
fasolka zielona szparagowa | 14,4 |
groch suchy | 14,5 |
karczochy | 14,8 |
kalafior | 15,5 |
ogórek zielony ze skórką | 16,4 |
seler naciowy | 23 |
groszek zielony, surowy | 24,7 |
fasola mung kiełki | 33 |
groszek zielony z puszki | 36,8 |
kapusta czerwona | 38,2 |
seler korzeniowy | 41 |
szparagi | 41,6 |
kapusta pekińska | 45,5 |
ogórek kwaszony | 47 |
por | 47 |
soja, ziarna | 47 |
kapusta włoska | 68,8 |
kapusta zwykła | 76 |
brokuły | 101,2 |
sałata masłowa | 103 |
rukola | 108 |
brokuły kiełki | 177 |
szczypiorek | 212 |
endywia | 237 |
bazylia świeża | 414 (5 listków = 10,4) |
szpinak | 482 |
rzeżucha | 541 |
jarmuż | 705 |
botwinka | 830 |
natka pietruszki | 1360 |
natka pietruszki | 1640 |
bazylia suszona | 1714 (opakowanie 10g = 171,4) |
Źródło: http://ndb.nal.usda.gov/ |
Tabela. OWOCE µg/100g | |
---|---|
owoce | µg/100g |
mandarynka | 0 |
pomarańcza | 0 |
owoce karambolii | 0 |
grejpfrut | 0 |
cytryna | 0 |
arbuz | 0,1 |
liczi | 0,4 |
banan | 0,5 |
jabłko, bez skórki | 0,6 |
ananas | 0,7 |
brzoskwinia w syropie | 1,7 |
banan, suszony | 2 |
jabłko, z skórką | 2,2 |
truskawki | 2,2 |
melon | 2,5 |
brzoskwinia w syropie | 2,6 |
papaja | 2,6 |
sharon | 2,6 |
wiśnie | 2,9 |
jabłko, suszone | 3 |
morele suszone | 3,1 |
nekatarynki | 3,1 |
morela, świeża | 3,3 |
rodzynki | 3,5 |
żurawiny suszone | 3,8 |
mango | 4,2 |
gruszka | 4,4 |
figi świeże | 4,7 |
śliwki | 6,4 |
maliny | 7,8 |
porzeczki, białe, czerwone | 11 |
winogrona | 14,6 |
figi suszone | 15,6 |
granat | 16,4 |
borówki | 19,3 |
jeżyny | 19,8 |
awokado | 21 |
rabarbar | 29,3 |
kiwi | 40,3 |
śliwki suszone | 59,5 |
Źródło: http://ndb.nal.usda.gov/ |