×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty spożywcze wpływające na wskaźnik INR

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie produkty spożywcze podnoszą wskaźnik INR? Jestem 3 miesiące po zastawce (bentall) i ostatni wynik to 1,2.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Zawartość witaminy K w diecie ma wpływ na INR. Zwiększenie zawartości witaminy K w diecie przyczynia się do zmniejszenia INR. Dlatego spożywanie produktów bogatych w tę witaminę przyczynia się do zmniejszenia tego wskaźnika.

Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych z grupy antagonistów witaminy K należy pamiętać, by produkty bogate w witaminę K spożywać w stałych ilościach. Zaleca się unikanie dużych wahań ilości spożytej witaminy wraz z dietą, co mogłoby zakłócić dawki leku przeciwzakrzepowego.

Do produktów o największej zawartości witaminy K zaliczane są warzywa i owoce. Poniżej w tabeli zestawiono zawartość witaminy K w 100 g produktów.

Tabela. WARZYWA µg/100g
warzywoµg/100g
kukurydza z puszki0
grzyby0
imbir korzeń 0,1
kalarepa 0,1
rzepa 0,1
buraki 0,2
cebula 0,4
brukiew 0,4
dynia 1,1
rzodkiewka 1,3
czosnek 1,7
maniok 1,9
ziemniaki 1,9
pomidory w puszce 2,9
patison 3
bakłażan 3,5
fasolka czerwona z puszki 4,1
papryka czerwona 4,9
soczewica 5
fasola czerwona sucha 5,6
fasola biała sucha 5,6
ogórek zielony bez skórki 7,2
papryka zielona 7,4
pomidor 7,9
ciecierzyca 9
marchew 13,2
fasolka zielona szparagowa 14,4
groch suchy 14,5
karczochy 14,8
kalafior 15,5
ogórek zielony ze skórką 16,4
seler naciowy 23
groszek zielony, surowy 24,7
fasola mung kiełki 33
groszek zielony z puszki 36,8
kapusta czerwona 38,2
seler korzeniowy 41
szparagi 41,6
kapusta pekińska 45,5
ogórek kwaszony 47
por 47
soja, ziarna 47
kapusta włoska 68,8
kapusta zwykła 76
brokuły 101,2
sałata masłowa 103
rukola 108
brokuły kiełki 177
szczypiorek 212
endywia 237
bazylia świeża 414 (5 listków = 10,4)
szpinak 482
rzeżucha 541
jarmuż 705
botwinka 830
natka pietruszki 1360
natka pietruszki 1640
bazylia suszona 1714 (opakowanie 10g = 171,4)
Źródło: http://ndb.nal.usda.gov/

Tabela. OWOCE µg/100g
owoceµg/100g
mandarynka 0
pomarańcza 0
owoce karambolii 0
grejpfrut 0
cytryna 0
arbuz 0,1
liczi 0,4
banan 0,5
jabłko, bez skórki 0,6
ananas 0,7
brzoskwinia w syropie 1,7
banan, suszony 2
jabłko, z skórką 2,2
truskawki 2,2
melon 2,5
brzoskwinia w syropie 2,6
papaja 2,6
sharon 2,6
wiśnie 2,9
jabłko, suszone 3
morele suszone 3,1
nekatarynki 3,1
morela, świeża 3,3
rodzynki 3,5
żurawiny suszone 3,8
mango 4,2
gruszka 4,4
figi świeże 4,7
śliwki 6,4
maliny 7,8
porzeczki, białe, czerwone 11
winogrona 14,6
figi suszone 15,6
granat 16,4
borówki 19,3
jeżyny 19,8
awokado 21
rabarbar 29,3
kiwi 40,3
śliwki suszone 59,5
Źródło: http://ndb.nal.usda.gov/
29.05.2014
Zobacz także
  • Samokontrola INR
Inne pytania
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Brak apetytu u nastolatka
  • Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby
  • Amarantus – czy warto go jeść?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta