Owoce cytrusowe, do których zalicza się pomarańcze, cytryny, grejfruty i limonki najlepiej smakują w miesiącach zimowych. Charakteryzują się one dużą zawartością witamin, zwłaszcza witaminy C i składników mineralnych. Dostarczają także cennego błonnika pokarmowego.
Fot. pexels.com/ Picfoodscom
Aby owoce dotarły w dobrym stanie do miejsca sprzedaży, do ich zabezpieczania stosuje się substancje konserwujące oraz grzybobójcze (tzw. fungicydy), do których zalicza się m.in. imazalil i tiabendazol. Pierwszy z nich wykorzystuje się powszechnie jako pestycyd pozbiorczy w przypadku cytrusów, co zapobiega pleśnieniu owoców.
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że dopuszczalne dzienne spożycie imazalilu to 0,05 mg/kg masy ciała, co oznacza, że takie pobranie nie wiąże się z negatywnymi skutkami dla zdrowia.
Natomiast należy podkreślić, że poziom pozostałości pestycydów w spożywanych owocach zmniejszają proste procedury mycia i obierania, które powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców. Owoce cytrusowe należy myć ciepłą wodą (przez około 2 minuty). Dodatkowo można użyć szczoteczki lub gąbki oraz płynu do mycia naczyń. Następnie owoce należy dokładnie wypłukać.
Po umyciu owoców nie należy zapominać także o dokładnym umyciu rąk wodą z mydłem. Jeśli tego nie zrobimy, to substancje, które dostały się na nasze dłonie ze skórki, przejdą na miąższ i w ten sposób trafią do naszego organizmu.
Piśmiennictwo
- Kowalska G., Pankiewicz U., Kowalski R.: Assessment of Pesticide Content in Apples and Selected Citrus Fruits Subjected to Simple Culinary Processing. Appl. Sci. 2022; 12: 1417. https://doi.org/10.3390/app12031417
- https://dietetycy.org.pl/jak-myc-owoce-cytrusowe/