Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Produkty niewskazane w czasie ciąży

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy w trakcie ciąży można wszystko jeść, czy są jakieś produkty zakazane?

Odpowiedziała

dr n. med. Dorota Szostak-Węgierek
Specjalista zdrowia publicznego
Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Ogólne zasady żywienia podczas ciąży są takie same, jak u wszystkich zdrowych ludzi. Jednak pewne zalecenia nabierają w tym czasie szczególnego znaczenia. Dotyczy to m.in. konieczności ograniczania, czy wręcz wykluczenia z jadłospisu pewnych produktów.

Podczas ciąży obowiązuje całkowity zakaz spożywania alkoholu. Może on powodować płodowy zespół alkoholowy (FAS), na który składają się: mała masa urodzeniowa, wady serca, układu kostno-stawowego i moczowego, opóźniony rozwój psychomotoryczny, upośledzenie umysłowe oraz deformacje twarzy. Nie zawsze pod wpływem spożycia alkoholu podczas ciąży rozwija się pełnoobjawowy FAS. Może się zdarzyć, że w wyniku jego spożywania przez matkę u płodu pojawią się niektóre jego elementy, jak wady wrodzone czy zaburzenia neurologiczne. W ostatnich latach podejrzewa się, że niektóre przypadki ADHD mogą być spowodowane spożywaniem alkoholu przez matkę podczas ciąży.

Należy mocno podkreślić, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, którą ciężarna mogłaby spożywać. Obowiązuje ją całkowity zakaz picia napojów alkoholowych, także słabych, nawet tzw. „piwa bezalkoholowego”. Może ono bowiem zawierać niewielkie ilości etanolu.

Wątróbka dostarcza bardzo dużych ilości witaminy A w postaci retinolu. Zawartość retinolu może w niej osiągać nawet 22000 mcg w 100 g produktu. Maksymalna dawka tej witaminy, którą ciężarna może spożywać bez obaw, to 3000 mcg dziennie. Większe jej ilości mogą powodować poważne wady rozwojowe płodu i utratę ciąży. Dlatego ciężarna nie powinna spożywać wątróbki.

Źródła izomerów trans-nienasyconych kwasów tłuszczowych: twarde margaryny (pakowane w papier), przemysłowo wytwarzane ciasta, ciasteczka, wyroby czekoladowe, chipsy, dania typu fast-food, zupy w proszku.

Izomery trans wpływają bardzo niekorzystnie na metabolizm: podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL), jednocześnie obniżając stężenie cholesterolu „dobrego” (HDL), zwiększają oporność na insulinę sprzyjając cukrzycy, a podczas ciąży zaburzają rozwój płodu. Dlatego ciężarna powinna ograniczać spożycie wymienionych produktów do minimum. Spożycie dużej ilości kofeiny podczas ciąży może sprzyjać poronieniu i małej masie urodzeniowej dziecka. Dlatego podczas ciąży należy ograniczać picie kawy i mocnej herbaty.

Produkty mogące spowodować infekcje pokarmowe: produkty nieświeże, surowe i niedogotowane mięso i ryby, niedopieczony drób, surowe jajka, a także jajka ugotowane na miękko, sadzone, jajecznica, produkty z dodatkiem takich jaj (desery, domowy majonez), niepasteryzowane mleko i produkty mleczne z niego wytworzone (np. niektóre gatunki serów dojrzewających i pleśniowych i typu feta), niedokładnie umyte warzywa i owoce, żywność skażona zwierzęcymi odchodami. Infekcje pokarmowe są podczas ciąży szczególnie niebezpieczne. Mogą spowodować poronienie, przedwczesny poród, urodzenie martwego dziecka, małą masę urodzeniową dziecka, zakażenie płodu, wady rozwojowe.

Piśmiennictwo:

Bolesta M., Szostak-Węgierek D.: Żywienie kobiety podczas ciąży. Część I. Energia i makroskładniki. Żyw. Człow. Metab., 2009; 36: 648 655
Bolesta M., Szostak-Węgierek D.: Żywienie kobiety podczas ciąży. Część II. Witaminy i składniki mineralne. Żyw. Człow. Metab., 2009; 36: 656 664
Bolesta M., Szostak-Węgierek D.: Żywienie kobiety podczas ciąży. Część III. Używki i zakażenia pokarmowe. Żyw. Człow. Metab., 2009; 36: 665 670
Szostak-Węgierek D., Cichocka A.: Żywienie kobiety w ciąży. PZWL, 2005
14.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?